Mai clar, Washingtonul denunță condițiile de eligibilitate în vederea finanțării de la Fondul European al Apărării, dotat cu 13 miliarde de euro. Conform oficialilor europeni, pentru a fi eligibile pentru această finanțare, întreprinderile trebuie să aibă sediul și infrastructurile în UE și mai ales, luarea deciziilor să nu fie controlată de către o entitate din afara blocului comunitar.

Potrivit noii reglementări, filiara europeană a unui grup american, canadian, rus sau chinez, nu va putea accesa finanțări europene de la FED. Aceste condiții se aplică și firmelor britanice, după ce Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană.

Un grup de țări, condus de Franța, intenționează să stabilească reguli stricte, care să conducă la îndepărtarea firmelor neeruopene. Alt grup, condus de Olanda și Suedia, subliniază că nu ar trebui să excludă aliați vechi ca SUA.

Oficialii americani spun că reglementările propuse nu vor dăuna doar relaţiilor dintre NATO şi UE, ci ar putea să arunce în urmă cu 15 ani discuţii uneori conflictuale pe tema Apărării europene.

Nemulţumirea a fost transmisă printr-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Acesteia îi este atataşată o altă scrisoare, pe un ton ameninţător, prin care se dă un ultimatum până la 10 iunie, în caz contrar se vor lua în calcul sancţiuni, potrivit Digi24.ro.