Controverse în Statele Unite, după ce un roi gigantic de țânțari modificați genetic va fi eliberat în statul Florida. Aceste insecte au ca scop limitarea populaţiei native de ţânţari din zonă, având în vedere că insectele sunt foarte rezistente la insecticid.
Locuitorii din Florida Keys protestează însă vehement, iar oamenii de ştiinţă au suspiciuni în privinţă acestui plan.
Cum va fi combătută populaţia nativă de tânţari din Florida?
Compania de biotehnologie Oxitec are de gând să elibereze roiul de ţânţari modificaţi genetic în arhipelagul Florida Keys, afirmând că este nevoie de tehnici noi pentru a extermina insectele și bolile pe care acestea le pot genera.
Tehnologia folosită va combate febra denga, cunoscută şi drept „febra oaselor rupte”, o boală care poate fi mortală, dar și alte virusuri transmise de țânțarii din specia Aedes aegypti, cum ar fi Zika.
Ţânţarii modificaţi genetic de Oxitec vor transmite descendenților lor gene „autolimitative”: atunci când sunt eliberați în mediu, masculii modificați genetic se împerechează cu țânțarii sălbatici de sex feminin, iar generația rezultată nu supraviețuiește până la maturitate, reducând astfel populația generală, scrie digi24.ro.
Tehnologia, testată în Brazilia
Compania Oxitec a testat deja această tehnologie în Brazilia, unde a efectuat un experiment ce a constat în lansarea a mai mult de miliard de exemplare dintr-o versiune anterioară. Reprezentanţii Oxitec transmit că au încredere în eficiența și în siguranța tehnologiei.
Planul lor pentru Florida, prezentat pentru prima oară în 2011, a fost însă întâmpinat cu suspiciune de către localnici şi cu dezbateri aprinse în rândul oamenilor de ştiinţă. Oamenii din zonă spun că se tem să fie cobai, iar alți critici sunt îngrijorați de posibilele efecte pe care țânțarii modificați genetic le-ar putea avea asupra sănătății umane și a mediului, având în vedere că femele ţânţarilor au primit o genă care le face dependente de antibioticul Tetraciclină.
Proiectul a primit undă verde în Statele Unite
De curând, Oxitec a solicitat din nou aprobarea pentru a elibera o nouă versiune a țânțarilor. În luna mai a acestui an, agenția EPA i-a acordat o autorizație de utilizare experimentală, astfel că întregul plan a primit, practic, undă verde de la autorităţi.
Cât despre experimentul din Brazilia, cercetătorii de la Universitatea Yale afirmă că unii descendenți ai țânțarilor modificați genetic, care ar fi trebuit să moară, au supraviețuit până la maturitate și s- au împerecheat cu cei nativi. Autorii lucrării au concluzionat că nu știu ce impact au avut acești țânțari asupra controlului sau transmiterii bolilor, dar subliniază importanța monitorizării geneticii insectelor.
Compania Oxitec nu a fost de acord cu aceste constatări și susţine că studiul Yale include „numeroase afirmații false, speculative și nefondate”.
Sursa foto: Dreamstime