Scandal național după recalcularea pensiilor. S-a anunțat decizie la Guvern: Intervenim și schimbăm

recalculare pensii, pensionari

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul guvernului față de reforma pensiilor. Șeful Executivului a subliniat că, deși există provocări și nemulțumiri, nimeni nu a fost nedreptățit în ceea ce privește veniturile din pensii.

Premierul Marcel Ciolacu, despre scandalul privind recalcularea pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a abordat sâmbătă, într-o intervenție publică, nemulțumirile legate de recalcularea pensiilor în România. Ciolacu a insistat că, în urma reformei sistemului de pensii, „nimeni nu a pierdut niciun ban”, subliniind că guvernul nu a comis nicio nedreptate față de pensionari.

De asemenea, el a evidențiat importanța asumării responsabilității pentru reforme și a respins ideea de a „tăia capetele” celor care au avut curajul să implementeze aceste schimbări.

„Primul adevăr este că nimeni nu a pierdut niciun ban la pensie, deci cu alte cuvinte nu s-a făcut nicio nedreptate niciunei persoane. Al doilea adevăr pe care-l spun este faptul că Guvernul României, în integralitatea sa, cu colegii şi de la PSD şi de la PNL, suntem primul guvern care ne-am permis să venim cu ceva ce am promis.

Este primul guvern după o perioadă lungă de timp, este primul guvern după ce foarte mulţi politicieni au venit şi au promis şi au spus că îşi asumă, care şi-a asumat o reformă de fond”, a afirmat Ciolacu.

Nemulțumirile apărute după procesul de recalculare

Premierul a recunoscut că reformele, în special cele care afectează 4,7 milioane de oameni, pot genera nemulțumiri. În ciuda acestui fapt, el a subliniat că guvernul a acționat cu bună-credință și a promis că va interveni pentru a corecta eventualele imperfecțiuni ale legii.

Marcel Ciolacu a remarcat că există aproximativ 1.500 de cereri de recalculare a pensiilor, dar a considerat că acest număr este relativ mic în raport cu numărul total de pensionari afectați de reformă.

„Când faci o reformă pentru 4,7 milioane de oameni, este imposibil să nu ai, cât avem acum, o mie cinci sute de cereri de recalculare, este aproape imposibil ca în toată țara să nu fie o sută, două sute de oameni care consideră că au fost nedreptățiți. Dar asta înseamnă să ai curaj să mergi înainte”, a mai spus șeful executivului.

Reformele aduc inevitabil persoane nemulțumite. Ciolacu promite că se va interveni şi se va schimba unde sunt probleme

Marcel Ciolacu a declarat că reformele aduc inevitabil persoane nemulțumite, dar acestea nu trebuie să descurajeze guvernul. În opinia sa, este necesar ca politicienii să aibă curajul de a continua reformele, chiar dacă unele persoane se simt nedreptățite.

El a subliniat că guvernul său este primul care și-a asumat o reformă de fond, promițând schimbări care să aducă beneficii pe termen lung.

„Toată viaţa m-am ferit de oamenii care când se intră într-o zonă cum este acum, cu pensiile, nu ştiu cum să fugă, să găsească alţi vinovaţi. Oameni buni, reformele aduc şi nemulţumiri, reformele aduc şi persoane care se consideră nedreptăţite.

Asta nu înseamnă că după ce vezi anumite efecte nu intervii şi le schimbi, astfel încât toată lumea să fie mulţumită, dar pleci de la o bază şi de la un adevăr foarte clar: nimeni în acest moment, în România, nu a pierdut niciun leu la pensie”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Există posibilități de ajustare a legii

Premierul a admis că unele vicii ale legii devin vizibile abia după aplicarea sa, dar a afirmat că guvernul este pregătit să intervină pentru a le corecta. Marcel Ciolacu a menționat că guvernul este deschis să discute cu Comisia Europeană pentru a ajusta aceste imperfecțiuni și a se asigura că toate reformele sunt implementate corect.

„Să tai capete pentru nişte oameni care au avut curaj să facă, în sfârşit, să-şi asume o reformă, sau eu, prim ministru, să fug de lângă colegii mei pe care-i ştiu de bună credinţă şi ştiu cât au muncit pentru aceste legi … anumite legi au nişte vicii ascunse, care se văd după ce se pun în aplicare.

Eu nu am să fac, să spun, „Aoleu, nu comunică bine domnul Simonis, trebuie dat afară, ca să scap eu”. E cea mai rea şi urâtă abordare a unui om politic dacă vrea să conducă. Ăsta este răspunsul meu”, a adăugat Ciolacu.