Blocajului proiectelor europene pentru resurse umane, generat de întârzierea plăților pentru prefinanțare, a dat naștere unui adevărat război între beneficiari și instituțiile statului. Soluția de compromis, anunțată de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), de a relua, începând cu 1 martie, plata, în tranşe, a cererilor de prefinanţare care au fost depuse din luna octombrie 2010 până în prezent a creat un val de nemulțumire în rândul beneficiarilor.
Aceștia acuză instituția că nu respectă angajamentele contractuale. Astfel, Coaliția ONG-uri pentru Fonduri Structurale critică, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Ioan Botiș, decizia de a împărți în două tranșe suma aferentă prefinanțării, care prin contract era acordată într-o singură tranșă.
„Impunerea unui termen de numai trei zile pentru a decide între a accepta modificările impuse sau a rezilia contractul de finanțare este nu numai nerezonabilă, ci chiar abuzivă, contravenind principiului reciprocității și interdependenței obligațiilor părților“, se arată în petiție .
Cresc nemulțumirile
Acuzații și mai grave sunt aduse de Dragoș Jaliu, partener în cadrul companiei Structural Consulting Group. „Conform informațiilor, există beneficiari cu proiecte câștigate în perioada amintită care au primit prefinanțarea. În luna decembrie, Ministerul Finanțelor a virat AM POSDRU aproape 400 de milioane de lei pentru plata prefinanțărilor, care au ajuns doar la „anumiți beneficiari“. Regula este ca prefinanțarea să fie acordată în ordinea cererilor depuse de solicitanți“, susține Jaliu. Structural Consulting Group a realizat un sondaj la care au răspuns 82 de beneficiari din cadrul POS DRU, care au avut prefinanțările blocate. Jaliu spune însă că numărul organizațiilor afectate a fost de ordinul sutelor, deoarece astfel de proiecte se realizează, în general, în parteneriat.
Mai exact, conform informațiilor colectate în cadrul campaniei, 232 de organizații naționale și transnaționale au fost afectate de blocarea prefinanțărilor. Cererile pentru acordarea prefinanțărilor, depuse în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, însumează în cazul celor 82 de organizații 110,24 milioane de lei (aproximativ 26 de milioane de euro).
„Totuși, din datele privind stadiile absorbției și din estimările noastre, suma blocată a fost mult mai mare, deoarece discutăm despre 419 proiecte. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproape trei miliarde de lei, iar valoarea cumulată a prefinanțărilor depășește 900 de milioane de lei“, explică consultantul.
Au început controalele
În replică, surse din cadrul Autorității de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au declarat pentru Capital că această situație a fost generată de beneficiarii care nu au solicitat rambursarea sumelor, pe măsură ce au implementat proiectul. Ori, din suma aferentă cererilor de rambursare se scădea prefinanțarea, care reprezintă aproximativ o treime, iar restul ar fi constituit un fond pentru continuarea plății prefinanțărilor. De aceea, reprezentanții Comisiei Europene, care s-au aflat săptămâna trecută la București, au cerut verificarea celor care nu au depus cereri de rambursare și recuperarea banilor, inclusiv realocarea acestora către alți beneficiari. Aceleași surse au precizat că AM POSDRU a demarat deja verificări la beneficiarii acestor fonduri, rezultatele urmând să fie făcute publice în curând.
Consultanții sunt însă de altă părere. „Sunt întârzieri importante de plăți ale prefinanțărilor și rambursărilor. Cred că este vorba, pe de o parte, de lipsa de fonduri, iar pe de altă parte, personalul este suprasolicitat și nu are posibilitatea să verifice în mod rapid cererile de rambursare, ceea ce creează probleme de cash flow beneficiarilor“, spune Mihaela Cimpoeașu, consultant fonduri europene, RegioConsult. Aceasta susține că întârzieri apar și în procesul de evaluare și semnare a contractului de finanțare, iar de multe ori proiectul depus nu mai este relevant pentru beneficiar, și adaptarea acestuia la realitățile actuale se face foarte greoi.