Scandal pe piața imobiliară din China. O mare companie vrea să dea statul în judecată

justitie china

SURSA FOTO: Dreamstime

Un grup de creditori ai dezvoltatorului imobiliar China South City vor să dea statul în judecată pentru recuperarea datoriilor. Aceștia vor depune procesul la tribunal din Hong Kong împotriva companiei de stat care deține 29% din acest dezvoltator.

Creditorii China South City vor să dea în judecată statul pentru datorii

Un grup de creditori offshore ai China South City sunt pe cale să depună o acțiune în justiție împotriva celui mai mare acționar de stat al dezvoltatorului pentru plata datoriilor, au declarat patru surse, în ceea ce ar fi primul caz de acest fel în sectorul imobiliar afectat de criză.

China South City a ratat la începutul acestei luni o plată a 11,25 milioane de dolari pentru o obligațiune în dolari care a ajuns la scadență pe 9 februarie și este considerată de creditori ca fiind în incapacitate de plată pentru datorii offshore în valoare de 1,3 miliarde de dolari, au declarat două dintre sursele deținătoare de obligațiuni, potrivit Reuters.

Grupul de creditori, care au format un așa-numit grup ad-hoc, se pregătesc să depună procesul la un tribunal din Hong Kong împotriva companiei de stat Shenzhen SEZ Construction and Development Group Co. care deține 29% din companie, au declarat cele patru surse.

Procesul va fi intentat folosind o clauză keepwell, pe care acționarul deținut de stat a prevăzut-o pentru obligațiunile în dolari ale China South City, au declarat sursele, care au cunoștință de cauză.

Dacă va fi intentat, ar fi primul proces împotriva unui dezvoltator imobiliar susținut de stat din sectorul imobiliar pentru recuperarea plăților datorate creditorilor în baza dispoziției keepwell, de când industria intrat în criză în 2021.

Probleme pentru sectorul imobiliar din China

O dispoziție keepwell, deși nu este o garanție absolută, este un mecanism de îmbunătățire a creditului care a fost folosit de companiile chineze în ultimii ani pentru emiterea de obligațiuni offshore, potrivit avocaților.

În cadrul unui act tipic de tip keepwell, o societate-mamă se angajează să se asigure că unitatea emitentă offshore va rămâne solvabilă și că va avea suficiente lichidități pentru a îndeplini obligațiile de plată, se arată într-o notă a Latham & Watkins emisă în iulie anul trecut.

Procesul se va adăuga la alte cazuri depuse la tribunalul din Hong Kong împotriva dezvoltatorilor chinezi de către creditorii offshore, aproape toate solicitând lichidarea acestora după ce nu au reușit să își îndeplinească obligațiile de rambursare.

Sectorul imobiliar, un pilon cheie al celei de-a doua economii mondiale, a trecut de la o criză la alta începând din 2021, după ce măsurile de reglementare împotriva unui boom al construcțiilor alimentat de datorii au declanșat o criză de lichidități fără precedent.

Nu este imediat clar câți dintre dezvoltatorii chinezi aflați în incapacitate de plată au clauza keepwell în ofertele lor de obligațiuni. Cele patru surse au declarat că prevederea keepwell a China South City a fost un caz rar în sectorul imobiliar.

Clauza de tip keepwell

China South City, cu sediul la Shenzhen, dezvoltator imobiliar de centre logistice și comerciale integrate, a fost una dintre primele firme imobiliare care a primit sprijin guvernamental atunci când s-a confruntat cu tensiuni financiare în 2022.

La acel moment, Shenzhen SEZ, care este controlat de autoritatea de reglementare a activelor de stat, a cumpărat o participație de 29% din dezvoltator și a oferit clauze keepwell la cele cinci tranșe de obligațiuni în dolari ale acestuia.

„Oameni ca mine au intrat datorită clauzei keepwell”, a declarat un deținător de obligațiuni, care a cerut, de asemenea, să-și păstreze anonimatul, adăugând că introducerea acestei clauze și a unei companii de stat a dat încredere.

China South City a reușit să prelungească scadențele celor cinci obligațiuni în dolari, scadente inițial în 2022 și 2023, până în 2024, cu acordul deținătorilor de obligațiuni. Cu toate acestea, situația financiară a dezvoltatorului nu s-a îmbunătățit de atunci.

În decembrie, China South City a propus să amâne din nou plățile, dar nu a reușit să obțină suficient sprijin. Într-o declarație din 9 februarie, dezvoltatorul a spus că nu va putea efectua răscumpărarea și plata dobânzilor în această lună.

Una dintre surse a declarat că creditorii offshore ai China South City au luat în considerare, de asemenea, posibilitatea de a intenta un proces în Hong Kong pentru a obține lichidarea acestuia.

„Creditorii sunt bucuroși să poarte discuții cu China South City pentru o restructurare consensuală, dar ar aprecia ca furnizorul SOE keepwell să contribuie și el la acest proces”, a declarat Lance Jiang, partener la firma de avocatură Ashurst, care îi reprezintă pe unii dintre deținătorii de obligațiuni ai dezvoltatorului.