Poliția Română a demarat o anchetă după moartea unui tânăr drogat din București! Poliţia şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) au demarat ancheta pentru a verifica modul de intervenție al echipajelor în cazul unui tânăr cu comportament recalcitrant.
Poliția Română, anchetată. Apropiații victimei susțin că tânărul a fost bătut cu bestialitate
Scandal în Poliția Română. Anchetă după moartea unui tânăr din București aflat sub influența a 5 substanțe diferite. Aceasta este realizată de către Poliţia Română şi DSU în urma morții acestuia. Tânărul a avut un comportament recalcitrant, a suferit leziuni și a murit în spital, ulterior.
Ancheta a fost demarată în urma plângerilor apropiaților victimei, care reclamă că a fost bătut grav de către polițiști. Ei spun că acesta e motivul pentru care polițiștii nu au folosit camerele de filmat din dotare.
Incidentul s-a petrecut pe 18 septembrie iar apropiații victimei susțin că polițiștii nu doar că l-au bătut, dar nici nu au chemat ambulanța. Aceștia spun și că polițiștii nu au folosit camerele din dotare pentru a nu se vedea bătaia pe care i-au aplicat-o tânărului.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan a făcut joi o declarație cu privire la acest caz:
„Aşadar, la acest moment sunt efectuate verificări interne cu privire la folosirea sau mai bine zis la nefolosirea aparatelor bodycam din dotare.
Ceea ce pot adăuga este faptul că din primul moment toate imaginile existente atât de pe aparatul bodycam, care funcţiona la acel moment, cât şi de pe camerele de supraveghere din zona respectivă, au fost puse la dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 şi, ulterior, la dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, a afirmat Georgian Drăgan.
Drăgan a prezentat filmul evenimentelor care au dus la moartea tânărului
Poliția a fost anunțată printr-un apel la 112 cu privire la „un domn în lenjerie intimă care se trânteşte pe jos şi face zgomot pe aleea Stanciu George Cristian”. Mai târziu, un alt apelant anunța că bărbatul „dezbrăcat umblă pe stradă, ţipă şi se tăvăleşte pe jos”. Tânărul se lovea „tare de pământ” pentru a-și provoca leziuni.
Polițiștii au folosit sprayul lacrimogen și tonfa pentru a-l calma. Ulterior, poliţiştii au chemat o ambulanţă pentru că tânărul sângera.
„La 3.30 sau 3.31 de minute după finalizarea intervenţiei şi subliniez acest lucru imediat după finalizarea intervenţiei, poliţiştii au solicitat o ambulanţă, întrucât persoana în cauză sângerează, sângera la acel moment. Între timp, la locul imobilizării au ajuns şi poliţiştii primului echipaj, care plecaseră în căutarea lui pe o altă stradă. La ora 3.33 se trimite un echipaj SMURD pentru acordarea asistenţei medicale, iar cu aproximaţie, undeva în jurul orei 3.45, ambulanţa soseşte la faţa locului.
În acelaşi interval orar a sosit la faţa locului şi un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 18, format din doi poliţişti, însă aceştia nu au intervenit la eveniment, întrucât nu a fost necesar sprijinul acestora în cadrul incidentului, aşa cum le-a fost comunicat de către poliţiştii prezenţi la faţa locului, respectiv poliţiştii din cadrul Secţiei 17 Poliţie. Ulterior, persoana în cauză este transportată la Spitalul Universitar”, a mai transmis Georgian Drăgan.
Declarațiile DSU și Europol referitoare la acest caz
Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) au declarat joi că au inițiat o anchetă cu privire la intervenția echipajului SMURD.
„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) înţelege seriozitatea situaţiei şi a luat act de informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă acordată unui pacient adus de un echipaj SMURD la Unitatea de Primiri-Urgenţe (UPU) a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în data de 18.09.2023.
În acest sens, luând în considerare şi solicitarea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, s-a stabilit o comisie de control care va efectua o investigaţie detaliată a incidentului menţionat.
Scopul acestei comisii este de a verifica respectarea normelor privind sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă, precum şi modul de desfăşurare a activităţilor specifice din perspectiva acordării primului ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgenţă din domeniul stabilit de legislaţia în vigoare în competenţa DSU”, a transmis DSU.
Sindicatul Europol a făcut publice imagini în care tânărul, îmbrăcat doar în lenjerie intimă, prezintă un comportament dezorganizat și se lovește repetat de mașini și asfalt.
Ei au anunțat cu privire la acest caz că „raportul medico-legal, realizat în urma autopsiei efectuate în prezenţa familiei şi a unui expert terţ, adus din afara instituţiei, nu a relevat nicio urmă de lovitură de tomfă, bocanc sau alt obiect în zona craniului, cu excepţia multiplelor lovituri de corp/plan dur, provocate de căzăturile care se văd şi în imaginile video care au tot circulat”.