Germania a transmis joi că circumstanţele care au dus la îmbolnăvirea bruscă a politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi trebuie să fie clarificate. Mesajul a dat chiar de  cancelarul Angela Merkel care a adăugat că informaţiile disponibile până acum nu arată bine, scrie Agerpres.ro.

Merkel mai spune că Germania va furniza asistenţă medicală, inclusiv punându-şi spitalele la dispoziţie, dacă i se va cere ajutorul în cazul lui Navalnîi, care este în prezent în comă existând suspiciuni că a fost otrăvit.

„Sper să-şi revină repede, iar dacă ni se va solicita îi vom furniza asistenţă medicală, inclusiv în spitalele germane, dar cererea trebuie să vină de acolo”, a declarat ea presei în cadrul unei conferinţe de presă comune în sudul Franţei cu preşedintele Emmanuel Macron.

„Ceea ce este important în mod special este ca circumstanţele din spatele acestei situaţii să fie clarificate rapid”, a adăugat ea. „Insistăm asupra acestui lucru, pentru că ceea ce am auzit până acum este foarte nefavorabil. Acest lucru trebuie făcut foarte transparent”, a mai spus Merkel.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat la rândul său „extrem de preocupat şi întristat” de situaţia opozantului rus, potrivit AFP. „Suntem, evident, gata să-i acordăm toată asistenţa necesară lui Aleksei Navalnîi, apropiaţilor săi, pe plan sanitar, al azilului sau al protecţiei”, a spus el la finalul reuniunii din reşedinţa sa de vară din Fortul Bregancon.

Kremlinul îi urează lui Aleksei Navalnîi „însănătoşire rapidă”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că îi urează „însănătoşire rapidă” opozantului Aleksei Navalnîi, aflat la reanimare într-un spital în Siberia după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, anturajul său suspectând că a fost otrăvit, relatează AFP.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai duri critici ai Kremlinului, se întorcea de la Tomsk la Moscova când avionul în care se afla a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Omsk din cauza degradării subite a stării sale de sănătate.

„Ştim că este într-o stare gravă. Ca în cazul oricărui cetăţean rus, îi urăm o însănătoşire rapidă”, le-a declarat Peskov jurnaliştilor în legătură cu starea principalului opozant rus.

„Medicii fac mai mult decât posibilul. Se luptă pentru a-i salva viaţa”, a spus în faţa presei Anatoli Kalinicenko, director adjunct al Spitalului de Urgenţă Nr. 1 din Omsk, unde a fost internat opozantul de 44 de ani, fiind plasat la terapie intensivă şi conectat la un aparat de respiraţie artificială.

Kalinicenko a mai precizat că starea opozantului este „stabilă” şi a subliniat că este prea devreme pentru a se confirma teza otrăvirii.

Într-o declaraţie pentru Radio Echo din Moscova, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, s-a declarat convinsă că opozantul a fost victima unei „otrăviri deliberate”.

„Presupunem că Aleksei (Navalnîi) a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede odată cu lichidul fierbinte. Aleksei este acum în stare de inconştienţă”, a scris ea pe Twitter.

Poliţia şi membri ai Comitetului de Anchetă, însărcinat cu cele mai grave cazuri penale, au ajuns la spitalul din Omsk, a anunţat Kira Iarmîş, adăugând că ei au cerut să vadă lucrurile personale ale lui Navalnîi.

Viaceslav Guimandi, directorul juridic al Fondului de Luptă împotriva Corupţiei (FBK) al opozantului, a scris pe Twitter că „nu există niciun dubiu în legătură cu faptul că Navalnîi a fost otrăvit pentru activităţile şi poziţiile sale politice”.

Principal opozant al Kremlinului, ale cărui dezvăluiri despre corupţia elitelor din Rusia sunt amplu distribuite pe reţelele de socializare, Aleksei Navalnîi a mai fost victima unor atacuri fizice în trecut. În 2017, a fost stropit în ochi cu un produs antiseptic la ieşirea din biroul său din Moscova.

În iulie 2019, în timp ce ispăşea o scurtă pedeapsă cu închisoarea, a susţinut de asemenea că a fost „otrăvit” cu o „substanţă chimică necunoscută”. Autorităţile au vorbit despre o „reacţie alergică” şi au dat asigurări că nu au găsit „nicio substanţă toxică”.