Restricții la import impuse de Bulgaria

Bulgaria a fost de acord să oprească temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina. Decizia a fost luată după protestele fermierilor, a anunţat miercuri premierul Nikolai Denkov. El a dat asigurări că va sprijini producţia agricultorilor locali, transmite DPA.

Iliya Prodanov, reprezentant al fermierilor care protestează, a confirmat că s-a ajuns la un acord cu Executivul de la Sofia.

Aducerea de seminţe din Ucraina va fi oprită până când cele două ţări ajung la un acord în ceea ce privește cotele de import corespunzătoare.

Producătorii de cereale din Bulgaria au cerut şi interzicerea importurilor de grâu, porumb şi rapiţă din Ucraina. Fermierii din țara vecină se tem de concurenţa neloială din Ucraina.

Un acord între Bulgaria şi Ucraina va trebui să aştepte până după planificata întâlnire pe probleme agricole între Comisia Europeană şi Ucraina.

Și alte țări au impus intericții

Bruxellesul a anunţat vineri sfârşitul interdicţiei impuse de cinci state din UE asupra importului de cereale ucrainene, în schimbul unui angajament al Kievului de a controla afluxul de cereale. Kievul s-a angajat să adopte în termen de o lună măsuri pentru a „evita creşteri” ale volumelor de grâne, de exemplu printr-un sistem de licenţe de export, potrivit AFP.

Ucraina va institui „măsuri eficiente” pentru a controla exporturile şi a evita destabilizarea ţărilor frontaliere. Kievul va trebui să prezinte până luni seara un „plan de acţiune” Bruxellesului, care promite să nu reimpună restricţii, „atât timp cât măsurile luate vor pe deplin eficiente”.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale din Ucraina. Totuși, autoritățile europene au cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

Decizia a venit după ce UE a autorizat în luna mai cinci state membre să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina. Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Condiția era să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Imediat după anunțul făcut de Bruxelles, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunțat că îşi vor impune propria interdicţie. După câteva zile, România a anunțat și ea noi restricții pentru cerealele din Ucraina.