Scandal total în spațiul Schengen
Scandal total în spațiul Schengen! Săptămâna aceasta, vicepremierul Italiei Matteo Salvini a anunțat că guvernul italian se pregătește să inițieze o acțiune în justiție împotriva Austriei.
Această acțiune este un răspuns la restricțiile impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.
Salvini a acuzat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), că se angajează în retorica despre primirea migranților. Asta în timp ce nu ia nicio măsură pentru a rezolva problema blocării vehiculelor grele de marfă italiene.
De asemenea, el a criticat-o pentru că nu a aprobat procedura de infringement împotriva Vienei.
„În acest moment, avem încredere în justiţia Curţii Europene. Nu poţi pontifica pe seama Italiei, cerând primirea şi integrarea (migranţilor) în Lampedusa, în timp ce blochezi graniţa la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei ruşini”, a declarat Salvini săptămâna trecută în Camera Deputaților.
Procedura este prevăzută în Tratatul UE
În ceea ce privește problema Brenner, Salvini a declarat că guvernul a ales să inițieze procedura prevăzută în Tratatul UE. Decizia vine după patru ani de inacțiune din partea Comisiei Europene.
Această procedură presupune intentarea unei acțiuni în justiție împotriva unui alt stat membru pentru încălcarea legislației UE în fața Curții Europene de Justiție.
„Acesta este un gest puternic, dar necesar. Birourile ministerului meu şi ale Palatului Chigi (Guvernul) pregătesc dosarul”, a explicat Matteo Salvini, care este și ministru al Transporturilor.
Acuzațiile curg la adresa Austriei
Vicepremierul Guvernului de la Roma arată că ceea ce face Austria se numește act de violență și aroganță politică. De altfel, el spune că trebuie ca aceste acte să înceteze.
El mai spune că restricțiile au fost introduse din motive de mediu, însă blocajul nu are nicio legătură cu acest lucru.
„Restricţiile au fost introduse de Austria, pe hârtie, din motive de mediu, însă mediul nu are nicio legătură cu acest lucru. Este pur şi simplu o concurenţă austriacă neloială împotriva antreprenorilor şi transportatorilor din Italia, Germania şi de pe întregul continent european”, a continuat el.
CE nu a primit notificare din partea Italiei
O zi mai târziu, un purtător de cuvânt al CE a declarat că instituția nu a primit încă nicio plângere oficială din partea Italiei cu privire la restricțiile unilaterale de circulație impuse de Austria în Pasul Brenner.
„Aceasta este o problemă la care lucrăm de mult timp cu statele membre, am iniţiat şi am organizat întâlniri cu miniştrii transporturilor din Germania, Austria şi Italia”, a reamintit purtătorul de cuvânt.
El a mai spus că găsirea unei soluții depinde de aceste trei țări.
Italia nu poate fi penalizată
În octombrie, viceprim-ministrul și ministrul Matteo Salvini intenționează să viziteze Pasul Brenner pentru a evalua situația. Decizia vine mai ales în lumina anunțului Vienei privind intensificarea controalelor la frontieră.
„Italia nu poate fi penalizată de alţi parteneri europeni: fără o revenire la o condiţie de cooperare loială, Salvini este gata să sugereze o înăsprire a controalelor pentru vehiculele austriece”, au declarat surse din Ministerul italian al Transporturilor.