SUA, UE și NATO acuză China că a comis infracțiuni prin atacuri cibernetice
Guvernul Statelor Unite a acuzat oficial regimul chinez de mai multe infracțiuni cu atacuri cibernetice începând din 2011, care au afectat companiile și cetățenii din întreaga lume, inclusiv una de șantaj digital al companiei Microsoft. Washingtonului i s-au alăturat Uniunea Europeană și Alianța Atlanticului, NATO, din care face parte şi Spania.
După cum a dezvăluit luni Casa Albă, Ministerul chinez al Securității Statului recrutează hackeri care participă la scheme de extorcare și jaf. Cuvântul răscumpărare (‘ransom’ care este ‘rescate’ în engleză) se referă la un program care preia controlul asupra sistemului sau dispozitivului de infectare și cere o răscumpărare pentru a reda controlul proprietarului său, notează abc.es.
După cum a declarat duminică un oficial al Casei Albe, într-un apel cu jurnaliștii, faptul că regimul comunist chinez se angajează în acest tip de șantaj a alarmat Statele Unite. „Acest lucru ne-a surprins. Și, de fapt, unul dintre motivele pentru care am lucrat atât de mult la această atribuire este pentru că ne-a oferit cu adevărat noi informații despre activitatea Ministerului chinez al Securității de Stat și despre tipul de comportament agresiv pe care îl vedem venind din China„.
Potrivit unui alt caz judiciar, regimul comunist chinez s-a infiltrat cu maliţiozitate în serverele companiei multinaționale Microsoft din Statele Unite pentru a răspândi un virus cibernetic în întreaga lume. O parte a acestei investigații a fost efectuată de FBI, Agenția Națională de Securitate și Agenția pentru Securitate și Cibersecuritate a Infrastructurii.
Și, vinerea trecută, un tribunal federal din San Diego, statul California, i-a acuzat pe Ding Xiaoyang, Cheng Qingmin, Zhu Yunmin și Wu Shurong, oficiali ai Ministerului Securității din China, pentru două infracțiuni legate de atacuri cibernetice. Potrivit rechizitoriului, acești oficiali au încercat să ascundă rolul regimului chinez în furtul de informații prin crearea unei companii-fantomă, Hianan Xiandun Technology Development Co., Ltd., în provincia Hainan.
Acuzații dure
Ministerul Justiției din Statele Unite îl acuză pe Ding, Cheng și Zhu de „coordonarea, facilitarea și emiterea de ordine către hackerii și traducătorii care operează în compania-fantomă. Wu este acuzat că a creat virusul și l-a infiltrat în sistemele informatice ale companiilor, instituțiilor de învățământ și guvernelor străine din SUA, Austria, Canada, Germania, Norvegia, Arabia Saudită, Elveția și Regatul Unit.
Referitor la acuzația de luni a președinției, oficialul Casei Albe a declarat într-un apel adresat reporterilor: „Nicio acțiune nu poate schimba comportamentul Chinei în spațiul cibernetic și nicio țară nu poate acționa singură. Aliații și partenerii noștri sunt o sursă extraordinară de forță și un atu unic pentru SUA, iar abordarea noastră de a împărtăși informații despre amenințări cibernetice și apărare va fi colectivă”.
Este semnificativ faptul că Statele Unite includ NATO în aceste deliberări, semn că Alianța începe să facă din apărarea ciberspațială o prioritate, în urma atacurilor care au întrerupt aprovizionarea cu gaze și carne în părți mari din SUA.
La rândul său, ministrul de Externe al UE, Josep Borrell, a afirmat într-un comunicat că pirateria „a fost efectuată de pe teritoriul Chinei în scopul furtului proprietății intelectuale și al spionajului”.
Atacul asupra Exchange, un software de colaborare dezvoltat de Microsoft, a fost descoperit în luna ianuarie.
Sursă foto: Dreamstime