Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele fostului preşedinte (2016-2020). În dosarul penal deschis pe numele său, fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupere pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.
Percheziții marți în mai multe imobile și autoturisme
Potrivit Moldpres, procurorul-şef interimar al Procuraturii anticorupţie, Elena Cazacov, a informat în cadrul unui briefing că marţi dimineaţă oamenii legii au făcut percheziţii în 10 imobile şi trei automobile, unde au depistat sume importante de bani în lei (moldoveneşti) şi valută străină, contracte şi recipise, dar şi mai multe bunuri de lux care au fost confiscate pentru verificări.
Potrivit sursei citate, în afară de fostul preşedinte a mai fost reţinută încă o persoană.
Autorităţile moldovene au redeschis vineri dosarul penal de corupţie împotriva politicianului pro-rus, care este acuzat că a primit mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuk, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova. Acest lucru a fost posibil datorită deciziei Camerei de Apel Chişinău, care a declarat nulă decizia Judecătoriei Chişinău de a-l proteja pe fostul lider moldovean de ancheta penală, aminteşte EFE.
Procuratura anticorupţie l-a exonerat pe Dodon în iunie 2020, declarând că ‘nu a găsit nicio dovadă a unei infracţiuni’ în timpul investigaţiilor iniţiate după apariţia unor înregistrări video în care apar fostul preşedinte şi oligarhul Plahotniuk, care fuge de justiţia moldovenească. În înregistrările video se vede cum Plahotniuk încearcă să îi înmâneze lui Dodon un pachet negru, care ar conţine bani.
Kremlinul, reacție la anchetarea lui Dodon
Referitor la ancheta asupra lui Dodon, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi în faţa presei că Moscova consideră că aceasta este o afacere internă a Republicii Moldova, dar este îngrijorată de ”persecutarea” susţinătorilor dialogului cu Rusia. El a adăugat că speră că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi protejate, a relatat TASS.
”În primul rând, aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. În al doilea rând, bineînţeles că suntem îngrijoraţi că astfel de practici şi persecuţii sunt folosite din nou împotriva celor care susţin dezvoltarea unor relaţii prietenoase, reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.