Igor Gorgan, colaborator al GRU

Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, este identificat ca fiind colaborator al serviciilor de informații militare rusești (GRU).

Corespondența dintre Igor Gorgan și colonelul Alexei Makarov, ofițerul recrutor din cadrul GRU, a fost accesată pe platforma Telegram.

Gorgan furniza periodic informații „curatorului” său din cadrul GRU despre starea transporturilor militare către Ucraina, inclusiv cele provenite din România. De asemenea, el transmitea date despre vizitele la Chișinău ale reprezentanților ministerului ucrainean al Apărării, care căutau achiziționarea de armament.

„Trebuie să închidem repede granița cu România! E o gaură mare acolo! O mulțime de transporturi de marfă vin de acolo în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții”, i-a transmis Igor Gorgan colonelului GRU Makarov într-un astfel de mesaj.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Igor Gorgan, destituit de Maia Sandu

Înainte de a fi demis din funcția de șef al armatei Republicii Moldova în septembrie 2021, Igor Gorgan ocupase această poziție.

Guvernul de la Chișinău a expulzat în iulie 2023 mai mulți agenți ruși care acționau sub acoperire diplomatică. Ulterior, Igor Gorgan a găsit un nou post la biroul UNCHR din Chișinău.

Începând din aprilie 2022, generalul Gorgan a intensificat comunicarea cu colonelul GRU Alexei Makarov, la doar două luni după începerea invaziei.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune! Trebuie să mergem la pescuit, ca să discutăm tot! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem treaba asta”, îi spunea fostul șef al Statului Major al armatei Chișinăului lui Makarov, într-un astfel de mesaj obținut de Insider.

Maia Sandu
SURSA FOTO: Facebook, Maia Sandu

Serviciile secrete de informații din Rusia s-au arătat interesate de arme

Serviciile secrete de informații militare din Moscova au manifestat un interes deosebit pentru tipul de armament achiziționat de către Kiev de la guvernele țărilor vecine. Aici intră Republica Moldova și România.

„Ukroboronexport-ul ucrainean (companie de armament a Kievului – n.r.) încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia, cu ajutorul «partenerilor») 6 avioane MiG-29, care se află la Mărculești. Insistă foarte tare. Avioanele lor sunt consemnate la sol. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite”.

Într-un alt mesaj adresat colonelului GRU Makarov, acesta a furnizat informații detaliate despre rutele de transport feroviar ale trenurilor cu combustibil care plecau din Moldova. Ele se îndreptau către Ucraina.

„Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei și anume din satul Etulia, cu destinația Reni, Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”.

Mai târziu, Gorgan i-a comunicat lui Makarov că „ucrainenii se plimbă de trei săptămâni pe lângă Ministerul Apărării”.  Acesta mai spune că ei cer totul. Cel mai mult ei cer obuze pentru artilerie.

Acesta lucrează acum la  biroul de la Chișinău al agenției ONU pentru refugiați.

Conform investigației realizate de The Insider, Gorgan continuă să se bazeze pe vechile sale conexiuni.