Batalia pentru controlul holdingului bancar Wachovia pare departe de a se fi incheiat. Astfel, daca in urma cu doua zile anuntam ca Wells Fargo urmeaza sa achizitioneze Wachovia pentru suma de aproape 15 miliarde de dolari, astazi informam ca acest „deal” este blocat de catre un judecator al Curtii Supreme a Statelor Unite.

 

Negocierile s-au intensificat ieri seara, in urma acestora judecatorul Charles Ramos, membru al Curtii Supreme eliberand un ordin de interdictie prin care Wachovia nu poate fi vanduta, pana vor fi clarificate mai multe acuzatii „din culise”.

 

Mai precis, concurentul Citigroup, care s-a aratat inca de la inceput interesat de Wachovia, a acuzat Wells Fargo ca l-a scos de la masa tratativelor si a ignorat grosolan oferta sa. Citigroup intentiona sa cumpere operatiunile bancare desfasurate de Wachovia pentru suma de 2,1 miliarde de dolari. Oferta fusese asistata si de catre Federal Deposit Insurance Corp. si exista un acord de principiu. Dupa numai patru zile, Wells Fargo a anuntat in mod surprinzator ca va cumpara „la pachet” Wachovia.

 

Purtatorul de cuvant al Wachovia a declarat ca acordul cu Wells Fargo este „curat, valabil si in interesul actionarilor, angajatilor si contribuabililor americani” si a invitat Citigroup sa faca o oferta mai buna, in noile conditii existente.

 

Totusi, Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC, organul federal american de asigurare a depozitelor bancare, sustine ca va sprijini acordul prealabil incheiat intre Wachovia si Citigroup si va analiza toate ofertele anterioare ce ar fi putut fi omise din motive mai mult sau mai putin pertinente.

 

Citigroup isi apara cauza sustinand ca detine un acord cu Wachovia prin care aceasta din urma nu poate participa la negocieri cu alti potentiali cumparatori. Actiunile Citigroup au pierdut din valoarea de tranzactionare inca de la anuntul surpriza al intelegerii Wells Fargo-Wachovia.

 

Sursa: CNN