Convenţia Judiciară de Interes Public, introdusă în legislaţia franceză în anul 2016, permite unei companii urmărite penal pentru corupţie să scape de proces prin plata unei amenzi. Iar AIRBUS a fost nevoită să plătească cea mai importantă amendă aplicată în cadrul acestei proceduri, pentru a scăpa de acuzațiile foarte grave.
Compania aeronautică europeană Airbus a acceptat să plătească amenzi ce însumează aproape 3,6 miliarde de euro pentru a închide investigaţii pentru corupţie deschise împotriva ei în Franţa, SUA şi Regatul Unit, relatează vineri agenţiile de presă internaționale.
Astfel, o instanţă franceză a aprobat plata de către Airbus a sumei de 2,08 miliarde de euro pentru a clasa investigaţia deschisă pentru fapte de corupţie în vânzarea de avioane civile şi sateliţi în perioada 2004-2016.
Potrivit procurorilor francezi, Airbus a ajuns la înţelegeri similare pentru a plăti autorităţilor britanice şi americane amenzi de 983,9 de euro şi, respectiv, 525,6 milioane de euro.
Amendă în schimbul procesului
Amenzile au fost convenite în baza unei Convenţii Judiciare de Interes Public (CJIP), negociate de Parchetul Naţional Financiar (PNF) francez şi la care au participat judecători din cele trei ţări, arată Agerpres.
Această procedură, introdusă în legislaţia franceză în anul 2016, permite unei companii urmărite penal pentru corupţie, spălare de bani sau evaziune fiscală să negocieze o amendă pentru a evita un proces, fără să ”pledeze vinovat”.
Procedura a fost folosită până în prezent de cinci ori, prima dată cu banca HSBC, în 2017.
”O zi istorică”
Această a şasea CJIP constituie de departe cea mai importantă amendă aplicată în cadrul acestei proceduri, a remarcat procurorul-şef al PNF, Jean-François Bonhert, vorbind despre ”o zi istorică”.
”Este cea mai importantă soluţionare a unei afaceri de corupţie la nivel mondial până astăzi”, a menţionat la rândul său într-un comunicat Departamentul american al Justiţiei.
”Airbus a dat mită prin intermediul unor agenţi din lumea întreagă pentru (…) a câştiga contracte (…) şi este un merit pentru Airbus că şi-a recunoscut vinovăţia”, afirmă tot într-un comunicat Lisa Osojsky, directoarea Oficiului britanic privind fraudele grave (Serious Fraud Office – SFO).