S-a dovedit pentru prima dată că multe persoane testate pozitiv la Covid-19 în această vară nu mai erau contagioase. Ele prezentau în continuare urme ale unei infectări vechi. Ele sunt totuşi înregistrate ca noi cazuri şi declanşează o alarmă de coronavirus, relatează cotidianul „Het Laatste Nieuws” luni.

Testele folosite în Belgia sunt foarte sensibile şi pot detecta prezenţa virusului până la 83 de zile după infectare.

Un mare semn de întrebare

Inconvenientul este că persoane purtătoare de elemente moarte ale virusului şi care nu mai sunt contagioase sunt astfel detectate şi identificate drept cazuri noi.

Dacă acest lucru nu s-ar referi decât la o minoritate din numărul total de teste pozitive, impactul ar fi slab. Totuşi, se pare că acest lucru priveşte foarte multe cazuri detectate vara trecută.

Cotidianul a putut consulta rezultatele unuia din cele mai mari laboratoare din ţară, la Roulers, şi a constatat că în iunie, iulie şi august, aproape jumătate din cazurile pozitive erau de fapt persoane afectate de o infecţie veche, conform LE VIF.

România este în zona roșie

Aceeaşi schemă a fost se pare observată la Gand, la Bruges şi în alte 15 regiuni. Se pare că doar la Anvers au fost multe noi infectări.

În context, trebuie precizat că, începând cu data de 26 august 2020, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19.

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei pe cale aeriană sau navală sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online, Passenger Locator Form.

Autoizolarea și testarea, în competența autorităților regionale

Persoanele care se deplasează în Belgia cu autocarul, autoturismul, trenul etc. vor fi obligate să completeze formularul online numai dacă au stat mai mult de 48 de ore în afara Regatului Belgiei și doresc să petreacă mai mult de 48 de ore în Belgiei.

Testul este efectuat după sosirea în Belgia, la un laborator acreditat. Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la testare și autoizolare primite prin e-mail/ sms, în urma completării formularul Passenger Locator Form.

De asemenea, se recomandă contactarea medicului curant, respectiv a unui medic de familie, care va dispune testarea. Măsura privind autoizolarea și testarea sunt în competența autorităților regionale.