Protestele declanșate de fermierii polonezi au stârnit furie în Ucraina. Kievul a cerut Comisiei Europene să ia măsuri ferme după ce demonstranții au blocat granița și au deschis vagoanele de cale ferată pentru a lăsa să se împrăștie cereale.
Fermierii polonezi au blocat frontierele ucrainene
Varșovia a fost un susținător ferm al Kievului în lupta sa împotriva invaziei Rusiei. Însă protestele declanșate de fermierii care se plâng de concurență neloială au tensionat legăturile, care erau deja la limită după ce camionagii au blocat punctele de trecere a frontierei la începutul anului.
Protestele de marți ale fermierilor din Polonia au marcat o escaladare față de demonstrațiile anterioare. Au fost blocate aproape total toate punctele de trecere a frontierei ucrainene și au fost perturbări în porturi și pe drumurile din întreaga țară, transmite Reuters.
Imaginile surprinse au arătat protestatarii de la punctul de trecere a frontierei Medika. Ei au deschis vagoanele de cale ferată pentru a permite grânelor să se reverse pe șine.
„Împrăștierea grâului ucrainean pe șinele de cale ferată este o altă provocare politică menită să divizeze națiunile noastre”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe X.
Kievul așteaptă măsuri ferme din partea Comisiei Europene
Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Şviridenko, a declarat că Kievul a informat Comisia Europeană cu privire la acțiunile protestatarilor polonezi de la granița ucraineană și se așteaptă la un răspuns ferm. Ministrul Agriculturii, Mikola Solski, a declarat că cerealele se îndreptau spre Germania și nu ar fi intrat pe piața poloneză.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat pentru Radio Ucraina și pentru postul de radio Suspilne că guvernul polonez negociază cu fermierii și sindicatele și că speră ca problema să fie rezolvată prin discuții.
„Încercăm să rezolvăm această problemă”, a declarat Duda, potrivit unei transcrieri publicate marți pe site-ul său prezidențial.
„Este vorba de un anumit conflict de interese între fermierii și producătorii de produse agricole din Ucraina – fermieri care se tem pentru existența lor.”
Fermierii din întreaga Europă au manifestat din cauza unei serii de nemulțumiri. Ei au reclamat inclusiv constrângerile impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice și ceea ce ei spun că este o concurență neloială din străinătate, în special din Ucraina, după o decizie a UE din 2022 de a renunța la taxele pentru importurile de alimente ucrainene.
Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: „Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment”.
Fermierii ucraineni au organizat un contraprotest
Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE. Exasperați de protestele polonezilor, transportatorii ucraineni au început propria contramanifestație la trei puncte de trecere. Protestul lor este planificat să dureze până la 15 martie.
Imagini difuzate de mass-media au arătat camioane ucrainene la graniță purtând bannere cu sloganuri precum „Ucraina pierde – Polonia pierde” și „Blocarea Ucrainei este o trădare a valorilor europene”.
Noul guvern proeuropean al Poloniei a sprijinit cererile fermierilor, încercând să echilibreze acest lucru cu poziția sa puternic pro-ucraineană.
Ministrul adjunct al agriculturii, Michal Kolodziejczak, a declarat pentru postul privat de televiziune Polsat News că discuțiile cu Ucraina privind limitarea importurilor vor continua miercuri.
„Astăzi, mingea este în terenul Ucrainei”, a spus el. „Fie vor dori să ajungă la un acord cu noi, fie va trebui să introducem noi restricții”.
Ucraina spune că blocadele îi afectează capacitatea de apărare și ajută obiectivele Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația de la graniță demonstrează „erodarea solidarității în fiecare zi”.