Luni, pe 19 februarie, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a calificat blocada fermierilor polonezi de la granița dintre cele două țări drept o "amenințare la adresa securității" Ucrainei.
Blocada fermierilor polonezi la granița cu Ucraina continuă
Oleksandr Kubrakov spune că astfel de acțiuni au un impact negativ asupra confruntării cu inamicul comun numit Rusia.
„Blocarea frontierei constituie o amenințare directă la adresa securității unei țări care se apără. Astfel de acțiuni au un impact negativ asupra confruntării noastre cu inamicul comun numit Rusia”, a scris el pe Facebook.
Conform informațiilor furnizate de minister, în prezent sunt blocate șase puncte de control de pe partea poloneză a graniței, relatează Le Figaro.
Situația cea mai critică se înregistrează la punctul de control Yagodyn-Dorohusk, unde traficul de camioane a fost complet oprit.
Mărfurile umanitare, cele perisabile și combustibilul sunt blocate, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii, Serguii Derkatch.
Potrivit lui Michal Derus, purtătorul de cuvânt al Camerei de Administrare Fiscală din Lublin (estul Poloniei), „aproximativ 600 de camioane așteaptă în prezent să părăsească Polonia” la punctul de trecere a frontierei Dorohusk. Iar „timpul estimat de așteptare pentru plecarea acestui număr de camioane este aproximativ 232 de ore”, a declarat el pentru AFP.
„Niciun camion nu a intrat în Polonia (din Ucraina). Prin urmare, trebuie să presupunem că este un blocaj total”, a mai spus acesta.
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a denunțat, de asemenea, blocarea autobuzelor de pasageri.
Ucrainenii susțin că exporturile sale de produse agricole nu au afectat Europa
Un oficial ucrainean a afirmat săptămâna trecută că exporturile de produse agricole din Ucraina către Europa de Est nu au avut un impact negativ asupra acestor piețe, notează Reuters. Aceasta, în ciuda protestelor fermierilor. De asemenea, relansarea livrărilor prin Marea Neagră ar trebui să contribuie la reducerea îngrijorărilor acestora.
Țările vecine Ucrainei, precum Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, au exprimat nemulțumiri. Acestea susțin că influxul de produse agricole ucrainene a perturbat echilibrul piețelor lor. Această situație a generat proteste din partea fermierilor și transportatorilor.
Taras Kacika, adjunctul ministrului ucrainean al economiei și reprezentantul comercial al Kievului, a recunoscut că creșterea bruscă a exporturilor prin Europa de Est, ca urmare a întreruperii livrărilor tradiționale prin porturile din Marea Neagră din cauza invaziei rusești, a stârnit îngrijorări și critici cu privire la conformitatea produselor ucrainene cu standardele UE în domeniul securității alimentare. Mai multe puteți citi aici.