Cătălin Volintiru, membru într-un număr record de comisii și consilii

Cătălin Volintiru, consilier USR, are afaceri imobiliare, este membru în comisia de urbanism și în CA-ul de la firma de urbanism Primăriei Capitalei, potrivit Lumea Politică.

Aceeași sursă notează că Volintiru este acuzat că ar fi obstrucționat mai multe proiecte imobiliare. Acest lucru, din cauza presupuselor sale interese personale în acest domeniu. O organizație non-guvernamentală a decis să sesizeze Agenția Națională de Integritate cu privire la o presupusă dublă incompatibilitate.

Se pare că politicianul în cauză deține și o firmă imobiliară și a fost numit în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Imobiliare din București.

După ce Cătălin Volintiru a fost ales pe listele USR în Consiliul Local al Sectorului 6, a primit rapid numirea pentru Comisia de Urbanism, Lucrări Publice și Protecția Mediului.

În același timp, consilierul este implicat în încă două comisii: Comisia Juridică și Comisia de Vânzare a Spațiilor Comerciale. Cariera fulminantă a consilierului nu se oprește aici. El a devenit membru al Consiliilor de administrație ale 5 unități de învățământ. Mai precis, două licee, două școli și o grădiniță.

Consilierul deține și o funcție remunerată în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Imobiliare București.

Cătălin Volintiru
SURSA FOTO: lumeapolitica.ro

Un caz de dublă incompatibilitate

Această intensă activitate oficială este dublată de activitatea comercială a consilierului. Cătălin Volintiru este asociat în cadrul unei agenții imobiliare, Venkmar Trade. Acest tip de activitate intră în conflict cu cea amintită anterior, de ales local. Cu precădere, incompatibilitatea este uriașă în cazul funcție membru al Comisiei de Urbanism.

Mai mult, faptul că Cătălin Volintiru este proprietar de agenție imobiliară ar putea genera o situație de incompatibilitate în calitate de membru al Consiliului de Administrație al companiei imobiliare deținute de Primăria Capitalei. De asemenea, s-ar putea interpreta o situație de incompatibilitate din postura sa de proprietar de agenție imobiliară și cea de membru al Comisiei care se ocupă de vânzarea spațiilor comerciale ale Primăriei Sectorului 6.

Cătălin Volintiru
SURSA FOTO: lumeapolitica.ro

Asociația pentru Dreptul Urbanismului a înaintat o sesizare către Agenția Națională de Integritate cu privire la activitatea lui Cătălin Volintiru. Președintele acestei organizații non-guvernamentale, Alexandru Pânișoară, susține în documentul depus că există elemente de incompatibilitate în cazul lui Cătălin Volintiru, având în vedere poziția sa de administrator la compania deținută de Primăria Municipiului București și funcția de consilier local.

„Starea de incompatibilitate există din cauza faptului că funcția de administrator este în cadrul unei companii înființată în baza Legii nr. 31/1990 și care nu se află în subordinea Consiliului Local Sector 6 și în care Sectorul 6 nu are participație. În cadrul Companiei Municipiul București are participații și se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București.” se arată în document.

Cătălin Volintiru
SURSA FOTO: lumeapolitica.ro

 

Dreptul la replică transmis de USR

„USR Sector 6 face cunoscut faptul că acesta deține o opinie oficială emisă de către Agenția Națională de Integritate (ANI) sub nr. 2211/04.02.2021 care atestă în mod explicit că nu există incompatibilitate între cele două funcții.

Înainte de a ocupa funcția de administrator în Consiliul de Administrație al Companiei Imobiliare din Bucureşti, Cătălin Volintiru a demarat de bunăvoie procedurile necesare pentru a verifica compatibilitatea acestei funcții cu cea de consilier local. A înaintat o solicitare la ANI, descriind cu exactitate situația pentru a evita orice potențiale probleme de incompatibilitate. ANI i-a furnizat un răspuns clar și oficial în data de 4 februarie 2021, în care a confirmat că nu există o situație de incompatibilitate între cele două funcții, conform prevederilor Legii nr. 161/2003 cu modificările și completările ulterioare.

Redăm mai jos fragmentul relevant din răspunsul ANI:

„Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente opinăm că exercitarea funcției de consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 6 simultan cu deținerea calității de membru al consiliului de administrație al uneia dintre companiile municipale din subordinea Consiliul General al Municipiului București nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate din perspectiva Legii nr. 161/2003 cu modificările și completările ulterioare.”

USR Sector 6 a fost întotdeauna extrem de atent în exercitarea mandatelor consilierilor în ceea ce privește urbanismul și respectarea legilor și regulilor aplicabile în acest domeniu. Încă de la începutul acestui mandat, membrii USR din Sectorul 6 au fost consecvenți în ceea ce privește aprobarea documentațiilor de urbanism. Ne-am asigurat că respectăm întocmai reglementările legale în toate situațiile, iar acest principiu a fost evidențiat într-o ședință recentă a Consiliului Local, când am refuzat să aprobăm planurile urbanistice de detaliu care nu respectau legea.

De asemenea, subliniem, în scopul furnizării unei informații corecte către public, cu privire la implicarea lui Cătălin Volintiru în Consiliul de Administrație al școlilor din sector, că activitatea desfășurată în cadrul acestui consiliu este una voluntară și neplătită pentru consilierii locali. Conform legislației în vigoare,  consiliul local desemnează reprezentanți din rândul consilierilor în Consiliile de Administrație ale școlilor.”