SCANDALOS! Instituția din România care ucide în loc să salveze oameni

Este scandalos faptul că în România totul ajunge mult mai greu. O mulțime de oameni cu probleme medicale grave se află în imposibilitatea de a-și lua tratamentul corespunzător pentru că autoritățile din țară nu sunt capabile să dea aceste medicamente.

Producătorul medicamentului depune în mai multe ţări europene dosarul pentru aprobarea studiului clinic. În cazul nostru, agenţia naţională a medicamentului. Au termen 60 de zile pentru a-l autoriza sau nu. Ceilalţi reuşesc, ai noştri nu. Pentru că o instituţie de interes naţional cum e aceasta are 200 de specialişti, când ar avea nevoie de cel puţin 500.

Reorganizarea ar trebui să schimbe lucrurile. Se vor face angajări – numai că pregătirea oamenilor ar putea dura un an.

„Este strigător la cer, este anormal ca din cauza unor formalităţi să îţi dispară tratamentul de sub nas. ANM ucide oameni şi orice tentativă de cercetare în ţara noastră. Este absolut inadmisibil”, spune Violeta Astratinei, asociaţia Melanom

Agenţia Naţională a Medicamentului va fi reorganizată după ce autorităţile au descoperit că trece o veşnicie până când ANM aprobă intrarea pe piaţă a unor medicamente. Unii dintre pacienți au murit așteptând să fie ajutați.

Robert, tânărul maratonist care s-a stins la începutul săptămânii de cancer, a murit aşteptând că Agenţia Naţională a Medicamentului să avizeze un studiu clinic pentru un medicament care l-ar fi putut salva. Studiul a fost închis înainte de a înrola măcar un pacient român.

Când sportivul a realizat că bate la uşi închise, a cerut ajutorul prietenilor. A strâns peste o sută de mii de euro ca să plece în Anglia. Era însă prea târziu, conform stirileprotv.ro.

La fel ca el foarte mulţi bolnavi încearcă să intre într-un studiu clinic pentru medicamente experimentale. Altfel nu au nicio şansă să primească un tratament novativ. Numai că accesul este dificil şi depinde de cei de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

„Avem dosare într-adevăr şi cu o întârziere de un an, când termenul limită este 60 de zile”, Anca Crupariu, ANM.

Sute de dosare sunt şi acum în aşteptare nu doar pentru studii clinice ci şi pentru evaluarea unor tehnologii medicale sau pentru medicamente la care trebuie actualizată autorizaţia de punere pe piaţă pentru că producătorul, de exemplu, şi-a schimbat sediul. Până la avizul specialiştilor, medicamentul stă în depozite, nu în farmacii.