Ministrul Sănătății a intervenit în scandalul achiziției de vaccinuri anti-COVID. Ministrul Alexandru Rafila spune că Ministerul Sănătății, condus de USR la vremea achiziției dozelor, a avut ocazii când putea să refuze.
Scandalul achiziției de vaccinuri anti-COVID continuă! Alexandru Rafila: Ministerul Sănătății a avut momente când putea refuza
Ministrul Sănătății a precizat că achiziția de vaccin pentru anii 2022 și 2023 a fost făcută în luna mai a anului trecut, atunci când ministru în acest domeniu era Ioana Mihăilă, membră a partidului USR.
”Este adevărat că Ministerul Sănătății a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu. Achiziția de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 și 2023 în luna mai a anului 2021”, spune Alexandru Rafila.
Marcel Ciolacu, acuzații dure cu privire la achiziția vaccinurilor
Duminică seara, Marcel Ciolacu a fost invitat la Antena 3, acolo unde a vorbit despre dozele de vaccin cumpărate de România.
Președintele Camerei Deputaților spunea că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, pentru 15 milioane de români, în timpul guvernului PNL-USR.
”Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat.
Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români
În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe zona sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate.
Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, spunea acesta.
Florin Cîțu a reacționat imediat
De partea cealaltă, președintele Senatului a precizat, marți, că nu vede unde este semnătura premierului, în contextul în care comanda de vaccinuri a fost făcută de Ministerul Sănătății iar plata a fost efectuată de Ministerul de Finanțe.
”Eu cred că la anchetă, acolo, putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare, după ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câţiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să ne uităm de ce statul român, în loc să crească pensii şi salarii, dacă tot vrea să crească pensii şi salarii, la început de an a dat bani către Franklin Templeton, prin semnătura ministrului Finanţelor (…) trebuie să ne uităm de ce dăm bani unei bănci cum este CEC, de la buget, în loc să lăsăm să ia bani din piaţă (…) Sunt foarte multe decizii care trebuie analizate, dacă mergem spre Procuratură, le băgăm acolo, la pachet, pe toate (…)”, spune fostul premier.