Scandalul administratorilor de pensii: ce spune ING

ING Pensii SAFPAP va contesta decizia Consiliului Concurenţei de a amenda compania cu 1,573 milioane lei în urma unei investigaţii derulate de instituţie pe piaţa pensiilor private obligatorii, prin care au fost sancţionaţi 14 administratori cu amenzi totale de 5,2 milioane lei. "În demersul de mediere a «dublurilor», ING a acţionat cu bună-credinţă, urmărind exclusiv interesul consumatorilor. În condiţiile în care cadrul legal de la momentul respectiv nu prevedea pr

ING Pensii SAFPAP va contesta decizia Consiliului Concurenţei de a amenda compania cu 1,573 milioane lei în urma unei investigaţii derulate de instituţie pe piaţa pensiilor private obligatorii, prin care au fost sancţionaţi 14 administratori cu amenzi totale de 5,2 milioane lei.

„În demersul de mediere a «dublurilor», ING a acţionat cu bună-credinţă, urmărind exclusiv interesul consumatorilor. În condiţiile în care cadrul legal de la momentul respectiv nu prevedea proceduri clare de soluţionare a situaţiei participanţilor care au semnat acte de aderare cu mai mult de un fond şi a presiunii de timp, ING a acţionat astfel încât să se evite «sancţionarea» clienţilor prin distribuirea către un al treilea fond care nu reprezenta niciuna dintre opţiunile lor initiale. De aceea, consideram ca acest demers a avut un efect pozitiv pentru participantii implicaţi. (…) soluţia adoptată nu a urmărit în niciun moment obţinerea unor avantaje nejustificate, aşa cum nu a vizat restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei din piaţă”, a declarat într-un comunicat Cornelia Aurelia Coman, preşedintele Consiliului de Administraţie al ING Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat.

 ING nu a obţinut beneficii

Ea susţine că, în urma acestei medieri, ING nu a obţinut beneficii, ci dimpotrivă, a primit un număr mai mic de participanţi decât ar fi primit prin repartizarea aleatorie în funcţie de cota de piaţă.

ING precizează că aceste acţiuni nu vor avea nicio consecinţă directă asupra activităţii curente a companiei, asupra angajaţilor săi, a partenerilor sau a clienţilor.

„(…) Vom demara demersurile legale necesare pentru contestarea sancţiunii aplicate ING Pensii SAFPAP”, se arată într-un comunicat al companiei, care notează că a colaborat cu autoritatea de concurenţă în cadrul investigaţiei.

Consiliul Concurenţei a amendat cu 5,2 milioane de lei un număr de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care „s-au înţeles” să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri.

ING Fond de Pensii a primit cea mai mare amendă, de 1,573 milioane de lei, urmată de Allianz-Ţiriac Pensii Private cu 1,259 milioane de lei şi Generali Pensii Private cu 474.333 lei.

În cazul celorlaţi 11 administratori, sancţiunile sunt următoarele: Aviva Fond de Pensii – 422.868 lei, BCR Pensii – 391.809 lei, Eureko Pensii Private – 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fostă AIG Fond de Pensii) – 293.443 lei, BRD Pensii Private – 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii – 150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fostă OTP Fond de Pensii) – 58.699 lei, KD Real Management Solution SRL – 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii – 13.713 lei, TBIH Management Services SRL – 4.748 lei şi IMO Property Investments – 1.815 lei.

SURSA: Mediafax