Scandalul AstraZeneca ajunge în tribunal. Comisia Europeană a făcut mutarea decisivă

vaccin AstraZeneca Oxford

Neînţelegerile dintre Comisia Europeană şi compania farmaceutică AstraZeneca, care au pornit de la livrarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, s-ar putea soluţiona în sala de judecată. Ce decizie a fost anunţată, luni, de către Bruxelles?

Continuă tensiunile între autorităţile de la Bruxelles şi AstraZeneca, una dintre companiile farmaceutice care a dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19.

Comisia Europeană dă în judecată AstraZeneca pentru nerespectarea promisiunilor asumate

Luni, 26 aprilie, Comisia Europeană, prin vocea comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a anunţat că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei anglo-suedeze AstraZeneca.

Motivele invocate de autorităţile europene: încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului împotriva noului coronavirus şi neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor, scrie agenţia Reuters.

Stella Kyriakides a scris, pe pagina sa de Twitter: „Prioritatea noastră este să asigurăm că livrările de vaccinuri împotriva COVID-19 au loc în continuare, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni. Din acest motiv, Comisia Europeană a decis, împreună cu toate statele membre, să declanşeze acţiuni legale împotriva AstraZeneca. Fiecare doză de vaccin contează. Fiecare doză de vaccin salvează vieţi.”

„Unii termeni din contract nu au fost respectați, iar compania nu a fost în stare să adopte o strategie sigură pentru a asigura livrarea dozelor la timp. Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze la care au dreptul cetățenii europeni și care au fost promise în baza contractului”, a adăugat, luni, un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Ce s-a negociat între Uniunea Europeană şi compania farmaceutică

În primul trimestru al acestui an, AstraZeneca a redus numărul dozelor de vaccin livrate către ţările Uniunii Europene, invocând probleme de randament a producţiei. Compania s-a angajat apoi să facă „toate eforturile rezonabile” pentru a livra către Uniunea Europeană aproximativ 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Din păcate, acest lucru nu va fi posibil. AstraZeneca a anunţat, pe 12 martie, că va putea livra numai o treime din această cantitate, adica aproximativ 60 de milioane de doze.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie. Cei de la AstraZeneca au replicat că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.