Scandalul cărnii de cal vândute drept carne de vită a pus pe jar întreaga Europă. Dincolo de încrengăturile complicate ale unei afaceri trasnfrontaliere cu ramificații dubioase, un lucru este foarte clar: imaginea României va avea de suferit. Cei mai afectați vor fi producătorii locali, care riscă să-și piardă credibilitatea pe piața comunitară
România nu este o țară mare exportatoare de carne pe piața internațională. La carne de cal stăm totuși ceva mai bine (locul cinci la nivel european) decât la carne de vită: Nu vorbim însă de valori foarte mari, ci doar de aproximativ 13 milioane de euro. Scandalul din ultima săptămână ar putea aduce însă pierderi importante producătorilor de carne autohtoni, care oricum își fac loc cu greutate pe piața UE. Și nu doar atât, analiștii din piață se tem de o eventuală reticență a consumatorilor, în special din Marea Britanie, față de produsele românești. În 2011, de exemplu, criza generată de epidemia E.coli a adus producătorilor locali pierderi de circa nouă milioane de euro. „Cel mai probabil, efectele se vor vedea cam peste o lună. Bănuiesc că, o vreme, România nu va mai livra carne de cal. În plus, producătorii vor avea costuri suplimentare pentru efectuarea testelor ADN pe produse“, susține Sorin Minea, președintele Romalimenta.
În piață, există o mare îngrijorare, nu doar pe plan local, ci și la nivel european, determinată și de „încetineala“ cu care se lămuresc lucrurile. Între timp, în Marea Britanie, consumatorii au început să evite produsele procesate, iar o treime dintre ei au renunțat deja să le mai cumpere.
Mafia cărnii
După ce toată lumea a arătat cu degetul spre România, în urma acuzațiilor formulate de francezii de la Spanghero la adresa unor furnizori români, ale căror nume nu au fost indicate, desfășurarea evenimentelor a luat o întorsătură neașteptată, Spanghero trecând de la postura de acuzator la cea de acuzat. La aproape o săptămână de la declanșarea crizei, guvernul de la Paris a anunțat că Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal. În perioada următoare, inspectori sanitar-veterinari vor efectua percheziţii în depozitele companiei, iar autorizaţia de funcţionare ar putea fi retrasă definitiv, după cum a declarat ministrul agriculturii, Stéphane Le Foll.
„Spanghero este vinovată de înșelătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie“, a precizat Benoît Hamon, ministrul pentru protecţia consumatorului. În scandal a apărut între timp și compania Draap Trading Ltd (al cărei patron, Jan Fasen, este un personaj cu un cazier încărcat), de la care Spanghero a cumpărat carne de cal. Fasen spune că a cumpărat carne de cal din România, însă nu a luat niciodată carne de cal etichetată drept carne de vită. El susține că a ținut carnea din România într-un depozit frigorific al unei companii din Breda, înainte de a vinde marfa firmei Spanghero, care la rândul ei a livrat-o fabricii Comigel din Luxemburg, unde a fost preparată lasagna vândută de Findus în Marea Britanie.
După neregulile din Marea Britanie, au fost semnalate și altele, în Germania și Franța. Probabil, lista nu se va opri însă aici. Deși toată lumea e de acord că din tot acest scandal România iese cu imaginea șifonată, cele două abatoare implicate în scandal (Carmolimp din Brașov și Doly- Com din Botoșani) nu se grăbesc să dea în judecată firma Spanghero, pentru că „francezii n-au pomenit niciun nume în scandal“. Cât despre Ministerul Agriculturii, acesta susține că este o chestiune de natură economică, ce ține de agenții respectivi și pe care trebuie să o tranșeze între ei. Problema este nu neapărat de siguranță alimentară, ci mai mult de „risc de fraudă“, spune comisarul european Dacian Cioloş.
6.085 de tone este cantitatea de carne de cal, catâr şi măgar exportată de România în UE în 2012