Supermarketurile "PLUS au retras de la vânzare lasagna congelată marca Primafrost, din precauţie", a declarat Debbie Huisman, purtător de cuvânt al lanţului olandez, adăugând că aceste produse nu prezintă pericol pentru sănătate, dar ar putea conţine carne de cal, fără ca aceasta să fie indicat pe ambalaj.
Un alt supermarket, Boni, a efectuat aceleaşi retrageri de la vânzare, a precizat Roel Vincken, un purtător de cuvânt al organismului de supraveghere a alimentaţiei şi consumului (NVWA), în Olanda.
"Este o decizie pe care supermarketurile o iau individual, pentru a lua o decizie oficială trebui aşteptate rezultatele anchetei", a adăugat el. NVWA a deschis o anchetă luni pentru a şti dacă produsele care conţin carne de cal sunt comercializate şi pe piaţa olandeză.
NVWA anchetează de asemenea o eventuală implicare a societăţilor olandeze în acest scandal, între care un comerciant care a jucat rol de intermediar pentru carnea folosită la prepararea de lasagna marca Findus. Scandalul a izbucnit în Marea Britanie când s-a descoperit că produsul lasagna al acestui gigant al alimentaţiei suedeze, etichetat ca fiind lasagna cu carne de vită, conţinea de fapt carne de cal. Aceste produse au fost preparate de un subcontractant francez, Comigel.
Carnea în cauză, provenind din România, potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi pe la unul cipriot, înainte de a ajunge la furnizorul francez Spanghero, care la rândul lui a trimis carnea la firma Comigel, care fabrica semipreparatele.
Anchete realizate în mai multe ţări nu au stabilit deocamdată în ce ţară s-a comis frauda, prin etichetarea eronată a cărnii de cal ca fiind de vită. Carnea de cal este mai ieftină decât carnea de vită, aminteşte AFP.