Scandalul în Ministerul Sănătății continuă după ce un consilier onorific a distribuit informații cu caracter privat. Premierul României, Florin Cîțu ia măsuri în acest caz. Astfel, prim-ministrul a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății, conform unor surse Digi24.
Corpul de Control face verificări și la INSP, și este posibil să fie verificate și suspiciunile legate de avizele pe care ar fi trebuit să le obțină Ministerul înainte să pună în transparență datele legate de vaccinare.
În legătură cu atacurile informatice la registrul electronic de vaccinare, acestea au avut loc la finalul săptămânii trecute. Se pare că în două zile ar fi avut loc 182 de atacuri informatice din Germania. Unele date ar fi ajuns la o universitate din România. Au fost sesizate organele abilitate să facă verificări.
Scandal în Ministerul Sănătății
Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne, scrie Buletin de București.
O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială.
Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.
De exemplu, Spitalul Colțea nu apare în lista centrelor din platforma națională de vaccinare, dar în primele cinci zile ale lunii martie s-au vaccinat 935 oameni. Conform informațiilor de pe pagina oficială a Guvernului, avem persoane cu handicap și cadre medicale care teoretic se pot vaccina în spital, dar și mulți angajați esențiali care, în procedură normală ar fi trebuit să se regăsească în programările din platformă – angajați ai cultelor religioase, mass media, telecomunicații speciale, ai instituțiilor statului etc.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea