Chiar daca nu a bulversat consumatorii, precum in Occident, scandalul puilor contaminati cu dioxina nu a trecut neobservat nici in Romania. Firmele autohtone din domeniu, interesate sa-si imbunatateasca imaginea, fie si prin contrast, nu au reusit insa sa speculeze momentul favorabil.
Intr-un comunicat timid, societatea Agricola International Bacau preciza ca firma nu foloseste nimic artificial in cresterea puilor si fabricarea preparatelor. Afirmatia are un talc greu de sesizat pentru nespecialisti. Dioxina a ajuns in carnea de pui ca urmare a folosirii unor uleiuri industriale la prepararea nutreturilor concentrate.
Cu alte cuvinte, incorporarea accidentala a dioxinei a fost posibila din cauza tehnologiei occidentale de crestere a pasarilor, tehnologie care se bazeaza pe administrarea unor substante chimice de sinteza in hrana animalelor. „In general, in tarile vest-europene se folosesc biostimulatori – substante sintetice care dau randamente ridicate, adica asigura sporuri rapide in greutate, cu un consum redus de furaje”, afirma Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International.
Tehnologia occidentala le face puilor pulpe ca de zmeu, ingrasa porcii in doi timpi si trei miscari, dar nu elimina riscul aparitiei unor aberatii de genul contaminarii cu dioxina. De altfel, analizele facute de Agentia franceza de securitate sanitara a alimentelor avertizeaza asupra posibilitatii detectarii, in alimentele preparate din carne de pui, a unor derivati clorurati, substante, de asemenea, toxice.
Gheorghe Antochi se grabeste sa adauge ca firma pe care o conduce, ca de altfel, marea majoritate a producatorilor romani, nu foloseste nici un fel de substante artificiale in prepararea hranei animalelor: „Obtinem produse biologic pure”.
Aceasta caracteristica este exact ceea ce ar putea constitui avantajul produselor romanesti fata de cele straine. Rostita cu jumatate de gura si lipsita de o promovare agresiva, aceasta idee a produselor 100% naturale risca sa ramana fara rezultat.
Marketingul precar nu este singurul care limiteaza accesul preparatelor romanesti din carne pe pietele vest-europene. Uniunea Europeana impune niste standarde dure la taierea, procesarea si ambalarea carnii. Degetele de la o mana sunt prea multe pentru a numara abatoarele romanesti agreate pe piata UE. Avicola Brasov a inceput, cu doi ani in urma, sa construiasca un abator modern care sa respecte standardele UE, dar, din lipsa banilor, s-a oprit la jumatate.
Mai mult, aplicarea Ordonantei prin care se instituie prime de export la carnea de pasare si de porc este blocata din cauza inexistentei normelor metodologice care ar fi trebuit sa apara inca de acum doua luni.
Cristian Badescu, Cristina Antonie