Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit că au fost găsite sute de conturi false folosite pentru promovarea unor candidați la alegerile prezidențiale din România. „Nu toți candidații au folosit fermele de troli. De Marcel Ciolacu post să vă spun sigur că nu a folosit”, a dat el asigurări.
Unii candidați la alegerile prezidențiale folosesc conturi false pentru promovare, confirmă Bogdan Ivan
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat public că au fost descoperiți candidați la alegerile prezidențiale care folosesc conturi false pentru a se promova în mediul online. Au fost descoperite zeci de conturi false ale unor reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat. Toate aceste conturi false au fost blocate.
Oficialul român face apel către cetățeni ca să raporteze imediat conturile suspecte.
„Au fost mai mulți candidați, însă nu toți candidații au folosit fermele de troli. De Marcel Ciolacu pot să vă spun sigur că nu a folosit”, a dat el asigurări, fără a preciza numele celor care au folosit boți pentru a se promova în spațiul online.
Fermele de troli ar putea influența, în mod ilegitim, campania electorală
Oficialul român se consideră dator cu un răspuns în urma discuțiilor din spațiul public pe tema posibilelor tehnologii care ar putea influența, într-un mod ilegitim, campania electorală.
Acesta a explicat că, după discuții aplicate cu autoritățile române cu atribuții în implementarea drepturilor și obligațiilor rețelelor sociale, respectiv ANCOM și AEP, și după sesizările transmise către platformele Meta și TikTok, a primit un raport care subliniază faptul că în România au fost identificate zeci de conturi care fac parte din mai multe rețele organizate, încercând să obțină conținut ilegitim pentru a sprijini un anumit candidat la alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare.
Chiar dacă aceste conturi false au fost blocate, în spatele fiecărui avatar se află zeci sau sute de alte conturi false. Investigația continuă, fiind făcute deja zeci de reclamații.
„Eram dator cu un răspuns în urma discuțiilor din spațiul public referitoare la subiectul adus în discuție pe tema posibilelor tehnologii care să influențeze, într-un mod ilegitim, campania electorală.
În momentul de față, după discuții foarte aplicate cu celelalte autorități din România care au atribuții directe în implementarea acestor drepturi și obligații ale rețelelor de socializare, în sperță ANCOM și AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta și TikTok, am primit un raport în care este evidențat faptul că astăzi în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe rețele organizate care încearcă să obțină conținut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare.
Aceste conturi au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de alte zeci sau sute de conturi aflate în spatele acelui cont. Investigația continuă deoarece au fost făcute zeci de reclamații”, a spus ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul unei conferințe de presă.