Schimbări după scandalul Coldea-Dumbravă

Posibilele modificări legislative generate de scandalul privind investigația deschisă de către Direcția Națională Anticorupție asupra generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă ar putea afecta negativ actualii specialiști din cadrul SRI.

Numeroși generali din sistemul militar se retrag la vârste relativ tinere și, în timp ce beneficiază de pensii substanțiale de la stat, oferă servicii de consultanță la tarife ridicate.

Ce modificări ar putea avea loc în România?

Diverse inițiative legislative vizează excluderea liderilor influenți din SRI din activitatea de consultanță prin impunerea interdicției de a furniza astfel de servicii.

O propunere sugerează interzicerea ofițerilor pensionați din serviciile de securitate de a presta servicii de consultanță pentru o anumită perioadă după ieșirea din activitate. Se presupune că această măsură va conduce la diminuarea rețelelor de contact și a influenței pe care aceștia le-ar avea imediat după pensionare.

Propunerea se bazează pe practicile observate în activitatea generalilor din cercul lui Florian Coldea. Conform informațiilor de la Realitatea Plus, chiar adjunctul directorului SRI, generalul Cristian Bizadea, care a solicitat trecerea în rezervă începând cu 1 iunie, se presupune că va oferi servicii de consultanță politică.

SRI
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar pe cauţiune

Generalii (r.) Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști șefi ai SRI, au fost plasați sub control judiciar pe cauţiune de către DNA. Ei sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani într-un dosar referitor la intervenții în sistemul judiciar.

După 15 ore de audieri, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Dan Tocaci au ieșit din sediul DNA. Aceștia au refuzat să facă declarații publice. Atunci, ei au spus că este prea târzie ora.

Procurorii îi învinuiesc pe Florian Coldea și Dumitru Dumbravă de trafic de influență și spălare de bani. Totul a ieșit la iveală în urma unei sesizări depuse la DNA luna trecută. Cel care a făcut sesizarea este omul de afaceri Cătălin Hideg.

Hideg a afirmat că i s-a solicitat suma de 600.000 de euro pentru a „optimiza” dosarul său de la EPPO. Omul de afaceri a dezvăluit că din cei 600.000 de euro, a transferat 100.000 de euro către cei trei implicați.