Percheziții la Parlamentul European: Ancheta de corupție vizează opt eurodeputați și compania Huawei

Poliția belgiană a efectuat percheziții în birouri ale Parlamentului European din Strasbourg în cadrul unei anchete de corupție care vizează opt eurodeputați, inclusiv trei români.

Investigația are în centru suspiciuni privind plăți ilegale efectuate de compania chineză Huawei pentru promovarea intereselor sale în Europa.

Percheziții și sigilări de birouri în Parlamentul European

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a oferit sume de bani pentru redactarea și promovarea unei scrisori deschise semnate de opt eurodeputați, document care susținea că dezvoltarea rețelelor 5G în Europa nu ar trebui afectată de tensiunile geopolitice.

Scrisoarea, deși nu menționează explicit compania chineză, a fost considerată un sprijin indirect pentru aceasta, într-un context în care mai multe state europene impuneau restricții privind utilizarea echipamentelor Huawei, invocând riscuri de securitate cibernetică și supraveghere.

huawei
SURSA FOTO: Dreamstime

Poliția belgiană a percheziționat birourile a doi asistenți politici din Parlamentul European de la Strasbourg, după ce acestea au fost sigilate pe 13 martie. În aceeași zi, autoritățile au descins la peste 20 de locații din Belgia și Portugalia, într-un efort mai amplu de a strânge probe privind presupusa rețea de corupție care ar fi favorizat Huawei.

Două birouri din Bruxelles au fost deja sigilate și percheziționate la începutul lunii martie, ulterior fiind restituite chiriașilor.

Rolul eurodeputaților români și conexiunile cu Huawei

În cadrul anchetei, procurorii investighează și implicarea a trei eurodeputați români: Cristian Bușoi (PNL), Daniel Buda (PNL) și Tudor Ciuhodaru (PSD). Aceștia se numără printre semnatarii scrisorii controversate, trimise în februarie 2021 către trei comisari europeni, prin care se pleda pentru evitarea măsurilor restrictive împotriva echipamentelor 5G din China.

Scrisoarea a fost redactată într-o perioadă în care mai multe state membre ale Uniunii Europene analizau excluderea Huawei din rețelele de telecomunicații, pe fondul preocupărilor privind influența guvernului de la Beijing. Ancheta vizează dacă această scrisoare a fost rezultatul unor plăți ilegale, prin care Huawei a încercat să își mențină poziția pe piața europeană.

Arestări și acuzații de corupție și spălare de bani

Ancheta autorităților belgiene a dus deja la primele măsuri împotriva unor persoane suspectate de implicare directă în acest caz. Patru indivizi au fost acuzați oficial de corupție și organizare criminală, iar o persoană este anchetată pentru spălare de bani.

Un asistent parlamentar al eurodeputatului italian Fulvio Martusciello, lider al efortului de promovare a scrisorii, a fost arestat în Italia pe 20 martie. Parlamentul European a confirmat că acesta a fost suspendat din funcție. Martusciello, un eurodeputat de centru-dreapta, a fost unul dintre susținătorii principali ai scrisorii care face obiectul anchetei.

Într-un comunicat oficial, un purtător de cuvânt al Huawei a transmis că firma „are o politică de toleranță zero față de corupție sau alte infracțiuni și se angajează să respecte toate legile și reglementările aplicabile în orice moment”.