Procesul de retragere se desfăşoară foarte rapid şi facem toate eforturile să fie finalizat până la finalul zilei.
CLICK AICI PENTRU A DISTRIBUI INFORMAȚIA PE FACEBOOK
Danone colaborează şi este în legătură cu autorităţile pentru a garanta siguranţa alimentară a laptelui colectat şi ne asigurăm toţi clienţii că siguranţa alimentară rămâne prioritatea noastră principală, în concordanţă cu standardele companiei.
După alerta naţională referitoare la aflatoxină, Danone România a implementat mai multe măsuri suplimentare şi voluntare de auto-control faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină. Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică.
Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină
La începutul acestei luni autorităţile române au retras de pe piaţă lapte contaminat cu aflatoxină. Ministrul Agriculturii a precizat că laptele contaminat a fost descoperit la un depozit şi la un comerciant de pe teritoriul României.
"Laptele provenea din Ungaria dar era şi de origine românească. Toate produsele au fost retrase de pe piaţă. Este o alertă pe care am declanşat-o pentru că aflatoxina are un efect cancerigen şi nu dorim să fie un pericol pentru sănătatea umană", a spus Constantin.
Acesta a precizat că produsele cu aflatoxină afectează sănătatea umană doar dacă sunt consumate în cantităţi mari şi pe o perioadă mai îndelungată.
"Nu cred că este cazul pentru că imediat am retras produsele de pe piaţă. Nu ştiu despre ce cantitate este vorba. Eu i-am rugat pe cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară să facă toate analizele şi după ce voi afla vă voi pune la dispoziţie toate datele", a spus şeful MADR.
CLICK AICI PENTRU A DISTRIBUI INFORMAȚIA PE FACEBOOK
Aflatoxina nu este atât de toxică
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat că în toate studiile medicale existente la ora actuală aflatoxina s-a dovedit toxică în cazul experienţelor făcute pe şobolani şi pe cobai.
"Nu s-a făcut niciun fel de experienţă pe om. Se bănuieşte că, în urma ingestiei unei cantităţi de aflatoxină de 100 de ori mai mari decât limitele admise – de vreo 100 de litri de lapte pe zi – băută de o singură persoană timp de 20 de ani, ar exista şanse ca acea persoană să se îmbolnăvească. Dacă beţi 10 pahare de aflatoxină pe zi, şansele de a vă îmbolnăvi sunt zero. Aflatoxina a fost descoperită în 1965, deci până în 1965… În România şi în Europa au început să se facă analize destul de recent. Cantitatea admisă în America este de 10 ori mai mare decât cea din Europa şi nu am auzit niciun american să moară de cancer de la aflatoxină. Este doar o supra-protecţie europeană", a precizat Minea. CLICK AICI PENTRU A DISTRIBUI INFORMAȚIA PE FACEBOOK