Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, s-a arătat şocat de declaraţia ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, potrivit căreia mare parte din laptele de pe piaţă este produs din lapte praf.
‘Domnul Fuia a făcut o declaraţie care şi pe mine m-a şocat. Este bine să o retracteze sau să o explice. Eu nu pot să fac o asemenea afirmaţie. Nu poţi face o asemenea afirmaţie chiar dacă se întâmplă un fenomen, trebuie să ştii punctual: unde, cum, cine, cum ai constatat?. Nu poţi să spui: românii sunt toţi nebuni. Nu mă bag într-un subiect sensibil, dificil şi unde nu am niciun element. De siguranţa alimentară se ocupă ANSVSA, nu Ministerul Agriculturii. Nu este nici măcar în subordinea Ministerului Agriculturii, este în subordinea primului ministru’, a spus Rădulescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Institutul European din România pe tema reformei Politicii Agricole Comune.
Pe de altă parte, referitor la palntele modificate genetic, Rădulescu a subliniat că în România există o luptă între marile companii producătoare de insecticide, de fungicide, ierbicide, pe deoparte, şi cercetarea genetică, ingineria genetică, pe de altă parte.
‘Dacă mă întrebaţi pe mine, sincer vă spun, nu am niciun interes ca specialist. Prefer să mănânc o plantă modificată genetic, decât una care a fost întreţinută prin 20-30 de tratamente fitosanitare. Vă garantez eu ca este mai sănătoasă. Marea discuţie pe plantele modificate genetic în România se face pe soia. De ce este această luptă? România este singura ţară din Europa care are cele mai bune condiţii şi poate cultiva cea mai mare suprafaţă’, a spus Rădulescu.
Institutul European din România (IER) a organizat o conferinţă referitoare la reforma Politicii Agricole Comune în contextul perspectivei bugetare post-2013. Studiul ‘Reforma Politicii Agricole Comune în contextul perspectivei bugetare post-2013’ evaluează impactul financiar al orientărilor Comisiei referitoare la Politica Agricolă Comună şi abordează subiecte importante care fac obiectul negocierilor între statele membre din perspectiva modificărilor aduse de bugetul UE pentru perioada 2014 – 2020.
SURSA: Agerpres