Decizia a fost luată joi sub presiunea a peste un sfert dintre eurodeputaţi, cei care au susţinut demersul Verzilor de creare a unei comisii de anchetă. Cele trei mari grupuri care constituie coaliţia majoritară din PE (popularii, socialiştii şi liberalii) au acceptat iniţial doar elaborarea unor rapoarte preliminare, pentru a nu destabiliza Comisia condusă de Juncker.

'Dorim să facem lumină asupra practicilor fiscale din toate statele membre şi să facem presiuni asupra statelor pentru a pună capăt practicilor fiscale neloiale şi să combatem evaziunea fiscală', a afirmat într-un comunicat Manfred Weber, preşedintele grupului popularilor (PPE).

Comisia specială va redacta un raport în care va propune 'măsuri de urmat pentru a spori echitatea în acest domeniu şi pentru a combate evaziunea fiscală în Europa', se adaugă în text.

Plenul PE trebuie să valideze crearea respectivei comisii în sesiunea din perioada 9 – 12 februarie.

Pe fond, comisia 'va avea acelaşi mandat pe care noi l-am propus, ceea ce este binevenit', a comentat co-preşedintele grupului Verzilor, Philippe Lamberts. El a atenţionat totuşi că o comisie specială riscă să nu primească aceleaşi drepturi de acces la unele documente ale statelor membre pe care le-ar fi primit o comisie de anchetă. Raportul final al comisiei ar trebui prezentat în cel mult un an.

Jean-Claude Juncker s-a văzut acuzat din prima lună de mandat în fruntea Comisiei că în perioada cât a fost premier al Luxemburgului în această ţară a fost pus la punct un amplu sistem de evaziune fiscală ce a permis companiilor multinaţionale să se sustragă plăţii impozitelor către alte state europene. Ulterior, acuzaţii similare au fost formulate şi la adresa Belgiei.

AGERPRES