Declarația vine după ce, la finalul săptămânii trecute, compania-mamă, Johnson & Johnson, fără să-și recunoască vinovăția, a fost de acord să plătească 70 de milioane de dolari autorităților americane care investigau acuzațiile conform cărora compania farmaceutică a mituit doctori din România, Grecia și Polonia pentru a prescrie pacienților medicamente J&J. Click aici pentru a vedea documentul Securities Exchange Commission „Niciunul dintre membrii conducerii actuale a organizaţiei nu au fost implicaţi cu bună ştiinţă în aceste fapte şi nu au acţionat în mod ilegal”, a mai spus Papataxiarchis.
Din punctul său de vedere, problemele au început când „o investigaţie internă a relevat faptul că în perioada 2005-2008, unii angajaţi ai diviziei farmaceutice din România, împreună cu anumiţi angajaţi ai distribuitorilor, au fost implicaţi în oferirea de plăţi, cadouri şi, în anumite instanţe, acoperirea unor cheltuieli inadecvate pentru călătorii la congrese acordate unor medici angajaţi în sistemul public, în legătură cu prescrierea anumitor medicamente Johnson & Johnson. Investigaţia a fost solicitată de conducerea responsabilă a companiei în momentul în care anumite informaţii au fost aduse la cunoştinţa acesteia.”
Managerul a explicat că societatea şi conducerea au luat toate măsurile necesare pentru consolidarea implementării politicilor interne de conformitate imediat după apariţia semnelor de întrebare şi înainte de raportarea rezultatului investigaţiei interne.
„Practicile au încetat imediat după inițierea investigației interne”, a punctat managerul.
„Nu dorim să comentăm cu privire la nicio potenţială investigaţie suplimentară pe care vreo autoritate alta decât DOJ și SEC (Department of Justice și Securities Exchange Commission –n. red.) ar putea să o întreprindă. După cum puteţi înţelege, aceste investigaţii, dacă există, sunt confidenţiale, iar efectuarea lor va rămâne în întregime la discreţia autorităţilor locale”, a spus managerul.
Despre faptul că producătorii de medicamente stimulează financiar medicii pentru a prescrie medicamentele proprii, crescându-și astfel vânzările, s-a vorbit de mai multe ori în România, dar fără să se găsească vreun vinovat. Cu toate acestea, managerul nu a dorit să comenteze despre practicile pieței, preferând să considere aceste practici ca fiind „izolate” în propria companie.
„Știm că problemele apărute în România la care se face referire nu sunt reprezentative pentru înaltele standarde etice pe care angajaţii noştri din întreaga lume le demonstrează în fiecare zi, dar trebuie să rămânem în permanenţă vigilenţi la abateri individuale sau izolate”, a spus el.
Ce spun investigatorii americani
Conform documentului SEC, angajații filialei locale a Johnson & Johnson au mituit doctori și farmaciști pentru a prescrie pacienților medicamente pe care compania le promova în mod activ la acel moment. Angajații au colaborat cu distribuitori ai produselor J&J pentru a da bani medicilor care au prescris anumite medicamente. De asemenea, subsidiara a oferit excursii anumitor doctori care au prescris produse ale J&J. Conform documentului, între anii 2000 și 2007, J&J a obținut un profit de 3,5 milioane de dolari în urma vânzărilor realizate datorită mitei.
SEC arată că agenții de vânzări au colaborat cu distribuitorii locali pentru a genera banii folosiți pentru mituirea medicilor. În document se arată că distribuitorii obțineau bani pentru a plăti doctorii prin obținerea unor discount-uri pentru fiecare factură sau prin primirea unor produse gratuite pe care le puteau vinde pentru a obține lichidități suplimentare.
Angajații subsidiarei locale sau distribuitorii dădeau apoi medicilor sume de bani care echivalau cu 3-5% din prețul medicamentelor prescrise de aceștia. Apoi, distribuitorii colaborau cu medicii și farmaciștii pentru a da medicamentele pacienților și a primi plăți de la sistemul de asigurări de stat.
Schema călătoriilor a început în ultima parte a anului 2007, conform SEC, când un audit intern al J&J a început investigarea plăților în cash către medici.
Angajații subsidiarei autohtone nu au mai făcut plăți în bani către medici, ci au început să le ofere călătorii la ocongrese medicale, în schimbul prescrierii medicamentelor produse de J&J. În unele cazuri, angajații colaborau cu agențiile de turism pentru a supra-factura excursiile, generând astfel bani pentru a plăti și participarea familiilor medicilor în aceste excursii sau pentru a oferi medicilor „bani de buzunar”.
Conform managerului subsidiarei românești, compania Johnson & Johnson este „angajată să se asigure că angajaţii noştri şi terţii cu care colaborăm în întreaga lume, cum ar fi distribuitori şi agenți care acționează pe seama noastră, dacă este cazul, îşi desfăşoară activitatea într-o manieră conformă cu legislaţia şi reglementările locale, precum şi cu propriile noastre standarde etice aplicabile în toate locurile în care ne desfăşurăm activitatea”, a spus Papataxiarchis.
El a subliniat că, în cazul în care li se aduce la cunoştinţă sau managerii au anumite suspiciuni cu privire la activităţi inadecvate desfăşurate de angajaţii sau partenerii companiei, vor efectua investigaţii cu privire la acestea şi vor lua măsurile corective adecvate.