Georgică Severin, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost audiat marţi în Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, unde a abordat subiecte precum salariile conducerii din instituţie, noul contract colectiv de muncă, politica editorială şi noua staţie teritorială ce va funcţiona la Braşov de la 1 ianuarie.
Angajații Radio România, postul public de radio, sunt nemulțumiți de faptul că directorul, Georgică Severin ar fi dobândit postul strict din rațiuni politice și că acesta ar avea un salariu de 30.000 de lei.
Șeful SRR cumulează două salarii: unul de Președinte (echivalent cu salariul de ministru – 11.000 lei pe lună) și altul de Director General (echivalentul a 5 salarii medii din SRR, conform unei decizii interne – 12.000 lei), conform surselor Libertatea.
Pe lângă salariu, se mai adaugă primele cu ocazia sărbătorilor, diurnele și deplasările. La final, ar ajunge la aproape 30.000 de lei pe lună, spun surse din SRR. Consilierii lui Georgică Severin sunt la fel de bine răsplătiți și primesc, potrivit acelorași surse, în jur de 9.000 de lei brut pe lună.
Alții, numiți la propunerea PSD, sar de 160.000 de lei, pe aceeași perioadă. Surse din SRR au explicat și acest lucru. Acei membri ai Consiliului de Administrație, printre care Ruxandra Ileana Săraru, Maria Țoghină și George Gabriel Basarabescu, au primit și emisiuni la radioul public.
Asta în timp ce redactorii și reporterii se plâng de salarii de aproximativ 3.000 de lei. Am încercat să-l contactăm telefonic pe Președintele Director General, dar am primit mesajul că „abonatul nu a putut fi contactat”.
Conform sursei citate, directorii câştigă între 18.449 şi 20.444 lei, managerii între 16.644 şi 18.449 lei, directorii adjuncţi între 13.034 şi 16.1644 lei, iar şefii de serviciu între 7.719 lei şi 13.034.
Acestor sume se adaugă şi alte beneficii, precum protocol, maşină de serviciu cu şofer şi deplasări externe.
Noul contract colectiv de muncă prevede şi faptul că managerii pot ocupa post fără concurs, prin delegaţie, pe perioadă neterminată.
Angajaţii confirmă şi salariul şefului SRR, Georgică Severin, şi spun chiar că el locuieşte într-o locuinţă RAAPPS de peste 100 mp. Chiria este plătită din banii radioului, deşi, potrivit declaraţiei de avere, el are 6 imobile.
Audierea lui Severin a fost solicitată de Iulian Bulai (USR). Solicitarea de audiere nu a avut la bază scrisoarea anonimă transmisă în urmă cu o săptămână, a precizat Gigel Ştirbu, preşedintele comisiei. Totuşi, Severin a făcut precizări, punctual, legat de textul acesteia.
Despre adresa trimisă Parlamentului de mai mulţi angajaţi din SRR, preşedintele instituţiei a spus: „Nu răspund la scrisori anonime. Aici (în Comisie, n.r.) este singurul loc unde mă simt obligat să dau explicaţii”. Afirmaţiile au fost făcute „fără probe”.
Radio România, a semnalat Bulai, a pierdut până la 300.000 de ascultători de la preluarea mandatului lui Severin. „A fost o scădere în valul doi, în vară. A contat că în luna iunie-iulie a fost Cupa Mondială şi consumul de radio a scăzut în general”, a spus el.
Cât despre salariul „cel mai mare din istoria instituţiei”, Georgică Severin a spus că „e foarte posibil să fie aşa”.
„Odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, dar asta nu înseamnă că şi netul este cel mai mare. Salariul preşedintelui a fost stabilit de CA. Nu mi l-am stabilit singur. Dacă a crescut brutul, nu e vina mea, nu eu am schimbat legislaţia, dar netul vă asigur că nu a crescut”.
El a adăugat că, având funcţie cu rang de ministru, a primit o locuinţă. „Eu nu sunt din Bucureşti şi nu am nicio proprietate în Bucureşti. Nu e vorba despre vreun privilegiu”, a explicat preşedintele radioului public.
„EBU mi-a oferit o reducere de 10.000 de euro. Am negociat cu EBU şi în aceiaşi bani a intrat şi prezenţa a 8 lectori care au pregătit aproximativ 200 de angajaţi din ţară”, a adăugat Severin.
Noul contract colectiv de muncă a fost adoptat pe 15 decembrie. „Am încheiat un nou contract colectiv de muncă, iar asta a deranjat mult pe unii. Limitele salariale sunt stabilite prin negocieri. Eu nu fac parte din comisia de negociere. (…) Nu a fost introdus niciun articol de acest gen (că managerii pot ocupa post fără concurs, prin delegaţie, pe perioadă nedeterminată, primind salarii peste limita bunului-simţ, n.r.). Nu există un asemenea articol, aşa cum s-a reproşat”.
În prezent, „orice concurs pentru ocuparea unui post din radio este unul extern – o competiţie liberă, nu aranjată”, a mai afirmat Severin. „Oricine se simte pregătit poate concura pentru o funcţie în radio”.
„Toate salariile din radio se află între limitele minime şi maxime prevăzute în legislaţia în vigoare”, iar referitor la marginalizarea jurnaliştilor, chestiune prevăzută în reclamaţia din urmă cu două săptămâni, el a spus: „Am oprit toate procesele deschise jurnaliştilor de vechea conducere. Niciun jurnalist nu a fost sancţionat pentru opinii. Legat de intimidare, chiar nu ştiu la ce se referă”.