Totodată, acest scandal ar putea determina alte state să-şi crească producţia internă, susţine Chris Elliott, directorul Institutului global pentru siguranţa alimentară, transmite Bloomberg. 

Îngrijorările legate de gălbenuşul de ou contaminat cu insecticid au determinat mai multe lanţuri de supermarketuri din Germania, Marea Britanie şi Elveţia să scoată de pe rafturi milioane de ouă, ca măsură de precauţie, iar autorităţile din mai multe state au demarat anchete în acest dosar. 

"Acest scandal este un dezastru pentru industria ouălelor şi cea alimentară din Olanda iar producătorii din această ţară vor avea probleme în a-şi păstra cota de piaţă ca urmare a pierderii încrederii iar aceasta va da o şansă rivalilor care vor dori să-şi majoreze cota de piaţă. Ar putea determina de asemenea unele ţări să îşi promoveze producţia internă de ouă în loc să se bazeze pe importuri" a declarat marţi Chris Elliott. Acesta a adăugat că o altă consecinţă a acestui scandal va fi creşterea provocărilor la adresa securităţii produselor alimentare. 

Potrivit datelor Eurostat, în anul 2016 Olanda a exportat ouă proaspete şi conservate în valoare de 502 milioane de euro, aproape dublu faţă de Germania, al doilea mare producător european. 

Comisia Europeană a informat că intenţionează să convoace în 26 septembrie o reuniune ministerială "pentru a trage învăţăminte relevante" din scandal. 

În România, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania. 

AGERPRES