Sandal uriaș în care este implicat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene! Vrea să plătească bonusuri substanțiale subalternilor săi din banii atrași prin PNRR.

Asta în condițiile în care există numeroase acuzații cu privire la faptul că România poate pierde miliarde de euro, ca urmare a calității deficitare a documentului.

Sandal uriaș în care este implicat Cristian Ghinea. PNRR, controversă după controversă

Spor de 50% pentru bugetarii care lucrează la Planul Național de Redresare și Reziliență, a decis, în aprilie, guvernul, printr-o ordonanță de urgență inițiată de ministrul Cristian Ghinea.

Deocamdată, proiectul PNRR a fost returnat, cu observații majore, de la Comisia Europeană.

În septembrie 2020, europarlamentarul USR Cristian Ghinea și colegul său Vlad Botoș îl criticau dur pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru că folosea bani europeni pentru plata unui spor de 75% destinat funcționarilor care gestionau proiecte europene.

“Au luat bani de la fondul pentru autostrăzi şi mediu (unde nu avem proiecte) ca să se suplimenteze banii din fondul consumat pe sporul funcţionarilor Ministerului Fondurilor Europene, care e folosit la asta în loc să fie folosit la dezvoltarea de proiecte“, afirma Ghinea, la acel moment.

Ordonanța de urgență inițiată de el, acum, în calitate de ministru al proiectelor europene, face aproximativ același lucru: ia bani din PNRR pentru plata funcționarilor.

Nota de fundamentare nu precizează care va fi impactul bugetar

”Se alocă Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Planul National de Redresare și Reziliență, un procent din bugetul PNRR, în limita negociată cu Comisia Europeană, corespunzător alocărilor aprobate pentru granturi pentru fiecare componentă în parte, pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitățile de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, inclusiv cheltuieli de salarizare, care sunt necesare pentru gestionarea PNRR și îndeplinirea obiectivelor acestuia”, scrie în textul ordonanței, potrivit newsweek.ro.

În plus, la nivelul tuturor ministerelor implicate în PNRR și a SGG se vor înființa noi structuri, toți angajații urmând să beneficieze de acest spor de 50%. Nota de fundamentare nu precizează care va fi impactul bugetar și câți oameni vor beneficia de acest spor.

În septembrie 2020, Ghinea și Vlad Botoș susțineau ca sporul salarial de 75% să fie încasat în funcţie de sumele rambursate de Comisia Europeană.

Deocamdată, proiectul PNRR nu a fost trimis, oficial, pentru aprobarea Comisie Europene, din cauza numărului foarte mare de observații ale experților europeni.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.