In prima saptamana a lunii februarie, indicii bursieri au pierdut toata cresterea din luna ianuarie. Evenimentele asteptate, cum ar fi depasirea datei de referinta pentru dividende la doua SIF-uri, au avut un impact minor asupra indicilor, comparativ cu efectele scandalurilor provenite din afara pietei de capital. Indicele BET a incheiat saptamana trecuta cu o valoare de 1.747,72 puncte, cu 27 puncte mai putin decat la sfarsitul lunii ianuarie. Indicele BET C a avut o evolutie similara, pierdere
In prima saptamana a lunii februarie, indicii bursieri au pierdut toata cresterea din luna ianuarie. Evenimentele asteptate, cum ar fi depasirea datei de referinta pentru dividende la doua SIF-uri, au avut un impact minor asupra indicilor, comparativ cu efectele scandalurilor provenite din afara pietei de capital. Indicele BET a incheiat saptamana trecuta cu o valoare de 1.747,72 puncte, cu 27 puncte mai putin decat la sfarsitul lunii ianuarie. Indicele BET C a avut o evolutie similara, pierderea fiind de 20,01 puncte. Cea mai mare scadere a suferit-o indicele SIF-urilor, BET FI, care a pierdut intr-o saptamana nu mai putin de 600 de puncte. Singurul indicator al pietei de capital care a continuat sa cresca in saptamana 3-7 februarie a fost indicele pietei Rasdaq. Indicele Rasdaq C a avut o crestere de 16,65 puncte, pe fondul cresterii volumului pentru o parte din titlurile listate in categoria de baza.
Evenimentul cel mai important de saptamana precedenta a fost demisia surprinzatoare a lui Ioan Popa din functia de director general la SNP Petrom. Anuntata miercuri, demisia directorului Petrom a luat prin surprindere operatorii din piata de capital. Nu pe toti insa. La ora pranzului, brokerii comunicau prin site-urile de tranzactionare online despre aceasta demisie, dar si despre faptul ca inca de marti exista in piata un ordin ascuns de vanzare. Administratorii Bursei de Valori au reactionat relativ prompt, oprind de la tranzactionare actiunile SNP la o jumatate de ora de la mediatizarea demisiei. Aceasta interventie nu a impiedicat insa o depreciere a actiunilor Petrom cu aproximativ 5%. Scaderea a fost insa recuperata partial in sedinta de tranzactionare de vineri, cand actiunile SNP au crescut cu 1,65%. Dupa demisie, fostul director general Ioan Popa a afirmat: „In cateva zile, actionarii vor realiza ca plecarea mea nu a schimbat nimic in Petrom. Eu cred ca actiunile SNP sunt in acest moment subevaluate.” Declaratia fostului director din SNP a fost interpretata diferit de brokerii si investitorii din piata de capital. In timp ce o parte din brokeri aprobau afirmatiile lui Ioan Popa, altii au speculat faptul ca plecarea directorului general „nu schimba nimic in bine la Petrom”, ceea ce ar putea fi un semnal pentru vanzare. Dupa aceste declaratii, numarul ordinelor de vanzare a titlurilor SNP a crescut, dar in ultima zi din saptamana au aparut si investitori interesati sa cumpere, ceea ce a determinat in final o crestere a pretului de la 1.200 lei/actiune la 1.230 lei/actiune.
Impresia brokerului nu a fost departe de realitate. Mai multi investitori au vandut saptamana trecuta pachete mari de actiuni SIF. Nu se stie exact daca banii incasati pe aceste titluri au fost investiti in totalitate in actiuni SNP, dar un fapt este cert: actionarii SIF-urilor au avut motive sa renunte la aceste actiuni. In ultimele saptamani, atacurile mediatice asupra acestor companii s-au inmultit. Presedintele Curtii de Conturi, Doru saguna, a relansat acuzatii mai vechi privind modul in care sunt administrate aceste companii si promite ca va face ordine in „finantele” SIF-urilor. Concret, Doru saguna a ajuns la concluzia ca incasarea actiunilor provenite din majorarile de capital prin reevaluarea activelor sau prin introducerea terenului in valoarea activului net nu este tocmai legala. Mai mult, presedintele Curtii de Conturi suspecteaza de ilegalitate diferentele mari dintre valoarea contabila a activului net si numarul de actiuni emise.
Reactiile la aceste atacuri nu au intarziat sa apara. Asociatia Nationala a Investitorilor in SIF-uri (ANISIF) a transmis catre administratorii SIF-urilor un comunicat in care a solicitat un punct de vedere la adresa acestor acuzatii. In sedinta de tranzactionare de vineri, administratorii SIF Moldova au transmis un comunicat in bursa in care precizeaza ca se indoiesc de legalitatea controlului Curtii de Conturi si vor stabili impreuna cu actionarii daca vor furniza documentele solicitate de inspectori. O actiune similara vor intreprinde si administratorii SIF Banat-Crisana. Cel mai transant in aceasta privinta s-a aratat a fi Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania: „Nu inteleg cum poate Doru saguna sa arunce astfel de acuzatii. Daca m-as fi opus controlului, voi, presa ati fi spus ca ne ferim de controale pentru ca am facut ceva ilegal. Ei bine, am acceptat controlul. Dar presedintele Curtii de Conturi ne acuza inainte ca oamenii din subordinea lui sa inceapa controlul. Asta seamana a diversiune.” Presedintele SIF Transilvania sustine ca a fost supus timp de zece ani la astfel de presiuni si le va face fata si de aceasta data. Teoretic, investitorii nu ar trebui sa se lase impresionati de astfel de campanii, deoarece ele s-au incheiat de fiecare data in coada de peste. De aceasta data, atat investitorii cat si presedintii SIF-urilor iau in calcul posibilitatea de a cere daune presedintelui Curtii de Conturi, avand in vedere prabusirea pretului pentru actiunile SIF.
Cele mai vandute actiuni
Demisia directorului Ioan Popa din Petrom a provocat speculatii cu pachete mari de actiuni SNP. Numai in sedinta de joi, valoarea tranzactiilor a depasit 20 de miliarde lei. Totusi titlurile au rezistat destul de bine zvonurilor ce au inflorit in jurul demisiei fostului director general. Pretul actiunilor a scazut doar cu 5,6% si a revenit rapid.
· val. tranz. sapt. 46,75 mld. lei
· nr. act. tranz. 38,9 milioane
· pret minim/actiune 1.190 lei
· pret maxim/actiune 1.280 lei
*) prognoza 1 aprilie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (03.02 – 07.02)
Companie Valoare (mld. lei)
SNP Petrom 46,753
SIF Oltenia 15,681
SIF Moldova 15,278
SIF Banat-Crisana 14,938
Banca Transilvania 12,654
Cele mai rentabile plasamente
Dupa mediatizarea informatiei ca Fondul de Investitii patronat de Soros va investi in piata de capital romaneasca, actiunile companiilor producatoare de medicamente au crescut in valoare. Avand un argument in plus in rezultatele financiare, Terapia a fost saptamana trecuta un plasament profitabil pentru investitori.
· Crestere saptamanala 6,16%
· Pret minim/actiune 4.200 lei
· Pret maxim/actiune 4.550 lei
· Volum tranzactii 637.059 act.
*) prognoza 1 aprilie 2003
Topul celor mai importante cresteri de preturi (03.02 – 07.02)
Companie Variatie
Terapia 6,16%
Antibiotice 2,44%
Impact 0%
Compa 0%
Azomures 0%
Cele mai slabe plasamente
Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut in valore 17,63% dupa trecerea ultimei zile in care actionarii puteau cumpara pentru a fi inregistrati in registrul Bursei si pentru a primi dividende. Pierderea inregistrata de actiunile SIF1 – 650 lei- este aproape de doua ori mai mare decat valoarea dividendului acordat.
Scadere saptamanalatt17,63%
Pret maxim/actiunett3.250 leir
Pret minim/actiunett2.600 leir
Volum tranzactiitt5.731.917 act.r
*) prognoza 1 aprilie 2003r
r
Topul celor mai slabe evolutII (03.02 – 07.02)r
r
CompaniettVariatier
SIF Banat-Crisanat-17,63%r
SIF Moldovat t- 7,48%r
SIF Olteniatt- 4,7%r
SIF Transilvaniatt- 4,3%r
SNP Petromtt- 3,9%