Cotatiile s-au resimtit dupa fiecare arestare, greva sau cearta intre actionari
“Abonamente” ale presedintilor de companii pe ruta afacere – Parchet, contre intre actionari, companii paralizate de greve, politicieni influentand din plin in mersul unei economii asa-zis “functionale de piata”, incercari ale actionarilor majoritari de a baga pumnul in gura restului lumii…
Desi investitorii pe piata de capital romaneasca s-au obisnuit deja cu ele, scandalurile din ultima vreme au reusit sa clatine serios Bursa.
Fara indoiala, compania implicata in cele mai rasunatoare scandaluri in ultimii ani este Rompetrol Rafinare. Majoritatea oamenilor din conducerea rafinariei s-au familiarizat deja cu cladirea Procuraturii, totul culminand cu arestarea pentru o noapte a actionarului majoritar al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, in mai anul trecut.
Desi poate parea un paradox, patronul liberal al Rompetrol a avut primele probleme tocmai dupa castigarea alegerilor de catre Alianta D.A. in 2004. Prima problema s-a ivit in martie 2005, Patriciu fiind acuzat de nerespectarea contractului de privatizare si de neachitarea unor taxe la buget. Reactia Bursei: 8,7% scadere, chiar inainte de punerea sub acuzare, ca urmare a zvonurilor din mediul investitional. Ulterior, ce-i drept RRC a mai recuperat din pierdere.
Jumatatea lui aprilie a adus o noua audiere maraton a omului de afaceri, urmata de o scadere cu 18% a pretului actiunilor in circa doua saptamani. In fine, arestarea, la sfarsitul lui mai, a lui Dinu Patriciu a facut ca pretul unei actiuni sa scada pana la 725 de lei, cu aproape 20% in doar o saptamana.
“La nivelul la care a ajuns in acest moment RRC, n-ar fi loc sa scada foarte mult, nici macar in cazul arestarii lui Dinu Patriciu”, este de parere Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest. “Oricum, un recul intotdeauna va exista in asemenea situatii”, mai spune el.
Cealalta companie petroliera, Petrom, nu a fost nici ea ocolita de scandaluri, chiar daca acestea nu au fost de natura penala. Anul 2005 a adus doua probleme majore pentru cea mai mare companie romaneasca din domeniul energetic.
Prima dintre ele a aparut o data cu ideea vanzarii unui pachet de 8% din actiuni catre salariati, subiect care mai este si azi de actualitate. In toamna lui 2005, neclaritatile pe aceasta tema au plafonat, practic, pretul actiunilor companiei la Bursa, investitorii temandu-se sa cumpere titluri
Petrom in conditii incerte.
Cel de-al doilea scandal care a avut Petrom ca protagonist a fost legat de pretul carburantilor, aflat in continua crestere in toamna anului trecut si calculat pe baza unei formule care nu avea nici o legatura cu costurile. Interventia Guvernului si a Presedintiei in acest caz a facut ca, in cele din urma, conducerea Petrom sa reduca preturile la benzina si motorina.
Nici SIF-urile nu au scapat de probleme, chiar daca, in cazul lor, acestea nu au avut un efect atat de grav asupra pretului la BVB. “Vanatoarea de presedinti de SIF-uri” declansata in primavara anului trecut de o parte a presei a readus in discutie problema pragului de detinere existent in statut. Majorarea acestuia la 1% nu numai ca nu a afectat societatile, ci chiar a marit considerabil pretul de piata al actiunilor SIF.
Mai nou, insa, se pare ca efortul de anul trecut al Guvernului se va duce de rapa. Recent, Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, in prezenta eternilor presedinti de SIF-uri (nu si a investitorilor, evident) a amendat ordonanta guvernamentala emisa anul trecut, iar in procentul de 1% ar urma sa intre inclusiv actiunile detinute prin interpusi. Cu alte cuvinte, lucrurile se vor face la fel ca si pana anul trecut, pe ascuns.
Oltchim, de altfel una dintre companiile promitatoare ramase la stat, a avut si ea de suferit de pe urma incercarii AVAB, apoi a Ministerului Economiei si Comertului, de a transforma in actiuni o creanta de 95 de milioane de dolari. Din decembrie 2004, cand actionarul minoritar Lindsell Enterprises a contestat decizia Adunarii Generale a Actionarilor, Oltchim a tinut-o tot intr-un scandal. Efectul asupra cotatiei bursiere se poate observa comparand evolutia indicatorului Pret/Valoare contabila in 2005. Acesta a fost in scadere la Oltchim (ca si la majoritatea companiilor care au avut probleme, fie ele economice sau de imagine), aratand ca actiunea s-a ieftinit, ca urmare a litigiului dintre actionari si a esuarii tentativelor de privatizare. Majoritatea societatilor performante de la BVB s-au scumpit semnificativ anul trecut.
In cazul Azomures, lucrurile au stat chiar mai rau. 90% din stirile legate de combinat in ultimii doi-trei ani au fost referitoare la conflictele dintre patronii turci si sindicatul “Alternativa 2002”. Greve, amenintari reciproce, procese in Romania sau la CEDO, concedieri ale sindicalistilor, amenintari cu inchiderea combinatului, si multe altele. Evident, nici actiunile nu au putut fi ferite de evolutii contradictorii si, de multe ori, ciudate.
Alte companii care s-au aflat in centrul unor controverse mai importante sunt Alro Slatina, Impact, companiile de asigurari de la Rasdaq, Rafinaria Astra Romana si Sicomed.
Impactul tuturor acestor scandaluri, si al celor care nu au mai incaput in articol, asupra Bursei e mai greu de estimat.
Exista multe voci care avanseaza cifre, luand in considerare pierderi de zeci sau sute de milioane de euro pentru actionarii Rompetrol Rafinare, spre exemplu.
Pe termen scurt, scaderile ating, intr-adevar, si asemenea valori, insa pe parcurs balanta se echilibreaza, iar valoarea companiilor ajunge mai aproape de cea reala.
25,6%
Cu atat a scazut pretul actiunilor Azomures intr-o singura zi, dupa ce actionarii au decis, la 9 august 2005, inchiderea combinatului. Ulterior, s-a revenit asupra deciziei, iar pretul a crescut peste nivelul anterior acestei decizii.