Producătorul de conserve de carne Scandia Română a contractat un credit în valoare de 32,5 milioane de euro destinat finalizării noii sale fabrici din Sibiu.
Împrumutul a fost coordonat de RBS România (fosta ABN AMRO) şi acordat de RBS România şi Banca Comercială Română.
„Valoarea maximă acordată atinge pragul de 32,5 milioane de euro, incluzând o tranşă pe termen scurt şi una pe termen lung. Am stabilit de comun acord cu băncile ca programul de amortizare să urmeze un plan de rambursare de 10 ani, în condiţiile returnării la finalul celui de-al cincilea an a jumătate din suma împrumutată”, susţine Luis Morais, CFO Scandia Română.
Potrivit lui Robert Redeleanu, CEO Scandia Română, în colaborare cu băncile finanţatoare, Scandia a restructurat toate datoriile companiilor din grup şi astfel a consolidat într-o singură tranzacţie împrumuturile avute în derulare şi fondurile adiţionale necesare finalizării noii fabrici.
„Această finanţare este compusă din trei linii de credit care vor susţine costurile legate de construcţie, de echipamente tehnice şi de producţie, precum şi de nevoile capitalului operaţional”, mai spune Robert Redeleanu.
Fabrica din Sibiu, operaţională din seprembrie
Noua unitate de producţie va absorbi în total o investiţie de 50 de milioane de euro, mare parte din această sumă fiind reprezentată de clădirea propriu-zisă şi de specificaţiile tehnice ale acesteia. Potrivit reprezentanţilor companiei, valoarea totală la care se ridică echipamentele tehnice şi liniile de producţie se ridică la 10 milioane de euro.
Fabrica din Sibiu va fi operaţională începând cu finele lunii septembrie, pentru ca în prima jumătate a anului viitor să ajungă la capacitatea maximă de producţie.
„Prin împrumutul recent contractat, vom reuşi să punem în funcţiune fabrica de la Sibiu până la 30 septembrie 2009 şi să începem să producem la capacitate maximă în primul trimestru al anului 2010”, a afirmat Robert Redeleanu.
Clădirea este amplasată în afara Sibiului şi va fi dispusă pe două etaje, dispunând de două unităţi de producţie, una de conserve şi o alta de mezeluri. De asemenea, va beneficia de o suprafaţă utilă de peste 16.000 metri patrati, inclusiv depozite destinate atât materiilor prime, cât şi produselor finite.
Construcţia fabricii a fost începută în anul 2006, însă a fost întârziată din cauza dificultăţilor avute cu firma de construcţii care a dat faliment, a mai spus Redeleanu.
În prezent compania are 670 de angajaţi, din care 450 sunt implicaţi direct în producţie. Potrivit CEO-ului Scandia, toţi angajaţii vor fi mutaţi în noua unitate de producţie, în timp ce fabrica veche va fi păstrată până la luarea unei decizii.
În 2 ani Scandia vrea să îşi tripleze exporturile
În ceea ce priveşte afacerile companiei, Redeleanu a afirmat că, Scandia Română deţine o cotă valorică de peste 65 % pe piaţa naţională de conserve din carne. Scandia Română este, de asemenea, şi principalul producător român de mărci private pe piaţa conservelor de carne. „Scandia are parteneriate cu aproape toţi retailerii mari de pe piaţă”, a mai spus oficialul companiei.
În acest moment, 3-4% din vânzările Scandia sunt reprezentate de export. „În următorii doi ani vizăm triplarea volumelor la export”, a spus Redeleanu, care a subliniat că în acest moment Scandia nu are o strategie exactă de atacare a pieţelor din regiune.
CEO-ul companiei a mai afirmat că Scandia ar putea lansa în viitor un brand care să fie vândut doar regional, în ţări ca Bulgaria sau Ungaria.
Acţionarul majoritar al Scandia este firma Elga Comerţ, care deţine 80,69% din pachetul de acţiuni. Spot Industrial are o participaţie de 15%, iar restul de 4,31% se află în posesia unor persoane fizice.
DETALII:
Citiţi şi Scandia Română creşte cu 14% în plină criză