Până la sfârșitul anului, vor opera simultan nouă scanere de mărfuri

Până la sfârșitul anului, vor funcționa simultan nouă scanere de mărfuri. Marți, 9 iulie 2024, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut o ședință de lucru cu Autoritatea Vamală Română, în care a discutat despre stadiul celor mai importante proiecte pentru combaterea contrabandei și evaziunii fiscale.

În ceea ce privește operaționalizarea scanerelor de mărfuri, se află în grafic cu calendarul asumat. Pe lângă scanerele de mărfuri din Albița (județul Vaslui, România) și Giurgiulești (raionul Cahul, Republica Moldova), va fi un scaner funcțional și la Siret până la finalul verii. La sfârșitul anului, în vămile române, vor funcționa simultan nouă scanere de mărfuri.

Sigiliile care trebuie să funcţioneze neapărat din 1 ianuarie

În cadrul ședinței de marți, s-a discutat și pe documentația aferentă e-Sigiliu. Executivul trebuie să achiziționeze 2.000 de sigilii pe care trebuie să le pună în funcțiune de la 1 ianuarie 2025. Prin sistemul național RO e-Sigiliu, se va implementa o metodă automatizată, bazată pe utilizarea unor dispozitive inteligente care să determine potențialele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri.

„Am discutat pe documentația aferentă e-Sigiliu, pentru a ne asigura că ne încadrăm în termen: avem de achiziționat 2.000 de sigilii pe care trebuie să le punem în funcțiune de la 1 ianuarie 2025.

Prin sistemul național RO e-Sigiliu implementăm o metodă automatizată și rapidă, bazată pe utilizarea unor dispozitive inteligente care să determine potențialele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri”, a indicat şeful de la Finanţe.

În plus, trebuie realizat planul de investiții care va schimba fața Autorității Vamale Române. Executivul a aprobat deja bugetul de investiții pentru perioada dintre anii 2025-2030. Este vorba despre circa 1 miliard de lei.

„Avansăm și cu realizarea Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală, finanțat prin #PNRR, prin care se vor analiza datele obținute cu ajutorul aparatelor de scanat”, a scris oficialul român pe Facebook.

Captură record la Vama Albița cu ajutorul scanerelor de mărfuri

O jumătate de tonă de tutun pentru narghilea a fost confiscată la Vama Albița. Descoperirea a fost făcută în urma scanării unui microbuz care circula pe ruta Republica Moldova – Rusia.

Microbuzul a fost selectat pentru scanare de către inspectorii vamali din ambele ţări. Această selecţie a fost realizată în urma unei analize de risc bazate pe informaţiile disponibile la nivelul celor autorităţilor vamale din România și Republica Moldova. Analiza de risc este o metodă esenţială în cadrul procedurilor vamale moderne. Ea permite identificarea şi inspectarea vehiculelor şi persoanelor care prezintă un risc crescut de contrabandă.

În urma scanării, au fost descoperite 540 kg de arome de tutun pentru narghilea. Marfa era ascunsă în structura interioară a mijlocului de transport, indicând un nivel ridicat de sofisticare şi intenţie de evitare a controalelor vamale. Valoarea de piaţă este de aproximativ 640.000 de lei.