Scântei între Viktor Orban și Comisia Europeană. Executivul european a subliniat că modificările legislative realizate de Ungaria nu oferă soluții adecvate la preocupările Comisiei privind guvernanța companiilor de interes public.
Măsurile propuse de Viktor Orban nu ar fi suficiente
Potrivit executivului european, măsurile propuse de premierul Viktor Orban și restul autorităților maghiare nu ar fi suficiente pentru a asigura respectarea principiilor statului de drept și transparența în gestionarea fondurilor publice.
În acest context, Comisia Europeană a confirmat că va menține suspendarea a 55% din fondurile alocate Ungariei pentru trei programe de politică de coeziune. Totodată, interdicția privind angajamentele financiare ale Uniunii Europene față de companiile de interes public din Ungaria rămâne în vigoare. Aceste măsuri vor fi revocate doar atunci când guvernul de la Budapesta va adopta reforme care să răspundă în mod concret cerințelor europene.
„Amendamentele legislative nu abordează în mod adecvat preocupările privind conflictele de interese în consiliile de administraţie ale companiilor de interes public”, consideră Comisia.
Problemele legate de utilizarea fondurilor europene și respectarea statului de drept au fost subiecte de controversă între Ungaria și Comisia Europeană în ultimii ani. Autoritățile europene cer implementarea unor mecanisme de control mai stricte pentru a preveni deturnarea resurselor financiare europene și asigurarea unui management transparent și responsabil.
Premierul maghiar se află în conflict cu Bruxelles-ul
Amintim că premierul conservator Viktor Orban se află în conflict cu Comisia Europeană, care-l acuză de o așa-zisă încălcare a statului de drept. Totodată, CE a blocat PNRR al Ungariei, ce presupune dreptul țării la granturi de 5,8 miliarde de euro.
Bruxelles-ul a activat, în decembrie 2022, un nou mecanism împotriva Budapestei ce permite Comisiei să suspende fondurile țărilor membre despre care se consideră că încalcă statul de drept.
Astfel, au fost suspendate 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, invocând încălcări ce privesc achiziţiile publice, soluţionarea litigiilor juridice, conflictele de interese, combaterea corupţiei şi mecanismele de numire în posturile de conducerea ale companiilor de interes public.
Din aceste fonduri de coeziune au fost deblocate de Comisia Europeană numai aproximativ o treime la sfârşitul anului trecut, în timp ce Ungaria ameninţa atunci să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina.