Fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, ar putea scăpa de o nouă conamnare cu executare. Se pare că procurorii DNA au făcut o greșeală imensă. Ies la iveală detalii incendiare dintr-un dosar greu al ex președintelui social democraților.
Doi ani și jumătate. De atâta timp au avut nevoie procurorii DNA pentru a-l pune transforma pe Liviu Dragnea în inculpat în dosarul de corupţie „Tel Drum”. Mai mult, procuroriii Direcţia Naţională Anticorupţie a avut nevoie de 17 ani pentru a constata că Liviu Dragnea ar fi pus în anul 2001 bazele unui grup infracţional organizat, format în special din funcţionari publici.
Scapă Dragnea de pușcărie?!
Gruparea ar fi funcționat până în anul 2017, pentru a obţine în mod fraudulos sume importante de bani din contractele finanțate din fonduri publice, naționale și europene, prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În 2002, Consiliul Judeţean Teleorman, condus de Liviu Dragnea, a „privatizat” compania Tel Drum. Societatea a fost vândută lui Marian Fișcuci, prietenul lui Dragnea, pentru suma de 278.000 euro. Fișcuci a plătit doar 25 la sută din valoarea acțiunilor. Restul banilor, aproape 210.000 euro, au fost achitați din contractele pe care le-a primit de la Consiliul Județean Teleorman.
Privatizarea companiei Tel Drum nu a fost subiect de interes pentru procurori, deşi presa locală şi centrală scrisese despre controversele din spatele acestui demers. În 2004, Constantin Amariei, fratele procurorului șef al PNA, Ioan Amariei, a candidat pentru funcția de deputat pe listele PSD Teleorman.
Abia în noiembrie 2017, procurorii DNA au anunţat că fac cercetări într-un dosar care îl viza pe Liviu Dragnea. Procurorii DNA au stabilit că, prin ajutorul dat de Dragnea firmei Tel Drum SA, s-a creat un prejudiciu statului de 31,3 milioane lei.
Conform Codului Penal, infracțiunea de constituire a unui grup infracțional se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani iar abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani. Pentru cea de-a treia infracțiune, pedeapsa este cuprinsă între doi și șapte ani de închisoare, conform newsweek.ro.
Termenul de prescripție generală pentru prima infracțiune este de cinci ani. Pentru ultimele două infracțiuni, termenul este de opt ani, mai spune sursa citată.