Prognoză meteo ANM până pe 23 septembrie. Temperaturi ridicate și ploi puține în România

Prognoză meteo ANM până pe 23 septembrie. Conform prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), România se va confrunta cu valori termice mai ridicate decât cele normale și precipitații deficitare în următoarele patru săptămâni.

Estimările vizează intervalul 26 august – 23 septembrie 2024. Ele sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF). Media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este comparată cu media perioadei 2004-2023.

În săptămâna 26 august – 2 septembrie 2024, temperaturile vor fi mai mari decât mediile obișnuite, în special în regiunile vestice, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea zonelor, cu excepția extremității de sud-est, unde se așteaptă cantități ușor excedentare.

Pentru săptămâna 2 – 9 septembrie 2024, se anticipează că temperaturile vor rămâne peste mediile normale în toate regiunile, în timp ce regimul pluviometric va continua să fie deficitar.

Prognoza pentru 9 – 16 septembrie indică, de asemenea, temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite, iar precipitațiile vor fi în general apropiate de normal, cu posibilitatea unor cantități ușor deficitare în sud-vestul țării.

În ultima săptămână a prognozei, 16 – 23 septembrie 2024, temperaturile vor rămâne ușor peste mediile normale, iar precipitațiile vor fi apropiate de valorile obișnuite pentru acest interval.

ANM avertizează că fenomenele extreme de scurtă durată nu pot fi prognozate cu exactitate folosind aceste estimări.

Cod Portocaliu de caniculă în România pentru luni, 26 august

cod portocaliu 26 august
SURSA FOTO: ANM

Tot duminică, 25 august, a venit şi o nouă informare de la ANM privind starea vremii în România pentru ziua de luni, 26 august.

Vor fi în vigoare două coduri, Portocaliu şi Galben, de val de căldură, caniculă şi disconfort termic.

Codul Portocaliu vizează județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani.

Valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv. În județele menţionate va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 și 23 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul Galben vizează Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei şi Dobrogea continentală.

Valul de căldură va persista și va continua să se extindă. În Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei și în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade.