Scăpăm de dosarul cu șină! Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat marți, pe 24 septembrie, că acest lucru se va întâmpla după ce vom implementa de tot cloud-ul și migrarea tuturor bazelor de date.
Scăpăm de dosarul cu șină, anunță Bogdan Ivan
Scăpăm de dosarul cu șină! Bogdan Ivan a adăugat că fără cloud, nu am fi putut ajunge în această situație.
„Scăpăm de dosarul cu şină după ce o să implementăm de tot clould-ul guvernamental şi migrarea tuturor bazelor de date, estimez că până în 2026 vom avea cel puţin 60 de servicii publice în format digital, tocmai pentru a da aceste servicii direct, pe laptop sau telefon, pentru orice român, 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Dar fără cloud nu puteam să ajungem în această situaţie, de 10 ani se vorbeşte despre el, ei bine noi l-am făcut”, a spus acesta în emisiunea „România Politică” de la Prima News.
Se lucrează la aplicația unică a statului
Ministrul Cercetării a mai precizat că în paralel, din luna aprilie, se lucrează la aplicația unică a statului. Potrivit oficialului, în iarna acestui an, va fi disponibilă o versiune beta a Aplicației Unice pentru testare, pentru a evalua cum vor fi primite de cetățeni primele cinci servicii incluse și pentru a crea o aplicație ușor de utilizat și intuitivă.
De asemenea, a menționat că, până în septembrie 2025, aplicația va fi implementată complet, oferind cel puțin 30 de servicii, iar până la sfârșitul anului 2026, numărul serviciilor va ajunge la minimum 60, toate accesibile de pe telefon.
”În iarna aceasta vom avea o variantă beta a Aplicaţiei Unice, pentru a o testa, pentru a vedea primele cinci servicii cum sunt primite de către oameni, să facem o aplicaţie care să fie folosită simplu şi intuitiv. Până în septembrie 2025, va fi implementată integral aplicaţia unică a statului, care va avea cel puţin 30 de servicii, iar până la finalul lui 2026, minimum 60 de servicii, toate pe telefon. Vei primi pe aplicaţie mesaj când expiră permisul. Vei putea pentru pensie să vezi cât mai ai până ieşi la pensie, să vezi cu cât ai contribuit”, a afirmat el.
Bogdan Ivan a declarat că introducerea votului electronic este încă prematură, menționând că, deși există țări precum Elveția care organizează referendumuri direct pe telefon, chiar și acestea au început să renunțe la acest tip de vot. Motivul invocat este vulnerabilitatea sistemelor, deoarece nicio tehnologie nu este complet impenetrabilă, existând riscul unui atac cibernetic care ar putea exploata o breșă în securitate.
”Ca să ne asigurăm, deocamdată nu suntem stabiliţi că va fi o prioritate zero pentru noi. Mai avem foarte mult de lucru până ajungem acolo. Aşa că, de la permise, buletine, paşapoarte, înmatriculare de maşini, obţinerea pensiei, a permisului, a certificatului de naştere, de căsătorie, documente de studii, sunt pregătite pentru a fi migrate în cloud”, a spus ministrul.
România va beneficia de cloud guvernamental mai devreme decât era prevăzut
România va avea acces la servicii de cloud guvernamental cu aproape doi ani mai devreme decât era planificat inițial, conform declarațiilor ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan. Termenul de finalizare a fost devansat de la 31 decembrie 2026 la martie 2025. Acest proiect reprezintă o prioritate esențială pentru modernizarea digitală a administrației publice, facilitând integrarea tuturor bazelor de date guvernamentale într-un format tehnic unificat.
„Am reușit să devansăm un termen și anume 31/12/2026 până la care trebuia să avem servicii de cloud guvernamental la cheie. O să avem cloudul dedicat în luna martie 2025, adică aproape 2 ani am devansat termenul în care o să avem acest serviciu tehnic și vom aduce toate aceste baze date într-un limbaj tehnic comun”, a declarat acesta la București FM.
Cloudul guvernamental constituie un pas crucial în procesul de modernizare a administrației și de optimizare a relației dintre cetățeni și instituțiile statului. Ministrul a subliniat că România devine a treia țară din Europa Centrală și de Est, după Estonia și Letonia, care implementează această tehnologie avansată. Mai multe puteți citi aici.