Scapam de dracu’ si dam de frate-sau

La noua ani de la infiintarea CEFTA, relatiile dintre tarile membre sunt incordate. Romania, Bulgaria si Polonia au probleme cu deficitele comerciale aparute in schimburile cu ceilalti membrii ai Acordului. In ceea ce ne priveste, am cumparat de la partenerii CEFTA mai mult decat am reusit sa vindem. Deficitul comercial a crescut in primele opt luni ale anului in curs de la 311 milioane dolari in 2000, la 425 milioane dolari. Cu toate acestea, schimburile comerciale cu tarile membre au constitui

La noua ani de la infiintarea CEFTA, relatiile dintre tarile membre sunt incordate. Romania, Bulgaria si Polonia au probleme cu deficitele comerciale aparute in schimburile cu ceilalti membrii ai Acordului. In ceea ce ne priveste, am cumparat de la partenerii CEFTA mai mult decat am reusit sa vindem. Deficitul comercial a crescut in primele opt luni ale anului in curs de la 311 milioane dolari in 2000, la 425 milioane dolari. Cu toate acestea, schimburile comerciale cu tarile membre au constituit, din 1997 pana astazi, segmentul cel mai dinamic al comertului exterior romanesc. Daca in 1997, valoarea totala a comertului cu tarile CEFTA era sub un miliard de dolari, in 2000 se dublase. Ponderea tarilor CEFTA in comertul total al Romaniei a cunoscut un salt de peste 3% in patru ani.
Adio CEFTA,
bun venit in UE
Cu toate acestea, viitorul imediat nu arata incurajator. Pe 1 ianuarie 2002 taxele vamale si restrictiile in comertul reciproc cu produse industriale dispar. Se adauga existenta pozitiilor diferite privind continuarea liberalizarii comertului cu produse agricole. Ungaria, Cehia si Slovacia, state ce-si subventioneaza puternic producatorii interni, vor liberalizare totala. Cei mai putin pregatiti se lupta pentru ajustarea sistemului de concesii agricole.
In mare parte, problemele de mai sus, considera oficialitatile romanesti, se vor rezolva aproape de la sine. „Stapanii” CEFTA, si nu numai ei, sunt preferatii primului val de aderare in Uniunea Europeana, cel mai probabil in anul 2004. Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Slovenia vor trebui sa paraseasca Acordul.
In acest fel cei din urma vor fi cei dintai. Romania si Bulgaria devin senioare, iar deficitul comercial are toate sansele sa tinda spre zero, de vreme ce competitia de astazi dispare. Se muta insa pe relatia UE, de vreme ce relatiile cu fostii colegi de CEFTA raman in picioare.