Joi, 17 februarie, medicul infecționist Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a explicat că cifrele actuale demonstrează că am ajuns deja la vârful valului cinci, fapt ce se poate observa din numărul persoanelor internate cu Sars-Cov-2.
Spre exemplu, în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 130 de oameni cu forme medii ale bolii și trei pacienți cu forme severe, care au nevoie de îngrijire specială la Terapie Intensivă. În secția exterioară a unității medicale, Spitalul Modular de la Lețcani, sunt opt pacienți cu forme medii ale bolii și 20 de persoane la Terapie Intensivă.
„În momentul de față, suntem într-o fază de platou cu tendință de scădere a numărului de pacienți SARS-CoV-2 pozitivi”, a spus Florin Roșu, potrivit adevărul.ro.
Scăpăm de pandemie în aprilie?! Florin Roșu a spus tot
Specialistul medical susține că în aprilie vor exista puține persoane contaminate cu Sars-Cov-2, exact ca-n decembrie 2021, „reprezentând premisele sfârșitului pandemic.”
„Luna aprilie, din punctul meu de vedere, va fi una dominată de acalmie pandemică, va fi asemănătoare lunii decembrie, reprezentând premisele sfârșitului pandemic”, a explicat acesta.
Însă acesta a adăugat că trebuie să respectăm în continuare măsurile sanitare, chiar dacă restricțiile împotriva COVID-19 vor fi eliminate treptat.
Florin Roșu, despre gripa de primăvară: Dispunem de vaccin antigripal
Întrucât la începutul primăverii majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de diverse gripe de sezon, medicul infecționist din Iași a informat că România dispune de vaccinuri antigripale, așa cum dispune și de vaccinuri împotriva COVID-19.
„În momentul de față, dispunem de vaccin antigripal, așa cum dispunem și de vaccinul anti-COVID-19. Administrarea acestora va fi opțională, va fi într-o singură doză, așa cum este normal”, a afirmat acesta.
Reamintim că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 15.374 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.073 mai puțin decât în ziua anterioară. 1.914 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică.
Bilanț COVID joi, 17 februarie. Câte infectări noi avem astăzi? Date oficiale de ultimă oră
În intervalul 16.02.2022 (10:00) – 17.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 125 de decese (61 bărbați și 64 femei), dintre care 3 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iași, Ilfov, Maramureş, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 125 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de de vârstă 20-29 de ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 21 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 40 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 54 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
123 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 125 de pacienți decedați, 106 au fost nevaccinați și 19 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.