stfel, alocațiile copiilor cu vârsta până la doi ani ar urma să crească de la 1 martie de la 200 la 300 lei, în vreme ce alocațiile standard ar trebui să crească de la 84 la 150 ron.
Ei bine, amendamentul deputatului PNL Robert Sighiartău a reușit să treacă pe fondul mobilizării opoziției și al absenteismului parlamentarilor puterii.
Cu un buget subțiat, ultimul lucru de care aveau nevoie guvernanții era creșterea alocațiilor, care va provoca un efort bugetar suplimentar de 2 miliarde lei.
Și totuși, cum a reușit amendamentul PNL să treacă?
Ei bine, gafele în barca puterii s-au ținut lanț. În primul rând, tratarea cu superficialitate a subiectului. Fără să comunice probabil în cel mai eficient mod, parlamentarii puterii nu s-au coordonat în vot. Astfel, la grămada voturilor „pentru” au contribuit și câțiva membri ai puterii.
Amendamentul a trecut cu ajutorul a 18 voturi de la UDMR , 3 de la PSD, 3 de la ALDE și un vot de la minorități. Chiar înaintea votului pe amendament, o parte dintre parlamentarii puterii și-au scos cartelele din aparatele de vot.
Observând stupefiat rezultatul votului, Florin Iordache, președintele de ședință, a constatat, de la tribună, adoptarea amendamentului.
Dându-și seama de gafă, senatorul ALDE, Varujan Vosganian a cerut reluarea votului iar ședința a fost suspendată, pentru consultări, timp de 10 minute. Din punct de vedere al procedurii, votul a fost înregistrat electronic, astfel încât se blochează orice revenire asupra amendamentului.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici și Florin Iordache au fost convocați în biroul lui Liviu Dragnea, pentru a găsi o ieșire decentă din această problemă. Una dintre variantele speculate ar fi atacarea sursei de finanțare indicată de RObert Sighiartău în amendament.
Acesta propune alocarea fondurilor suplimentare din excedentul de pensii, social-democrații susținând că acest lucru este neconstituțional.
Coaliția de guvernare ar urma să ceară așadar o reluare a votului. Însă situația este una fără „happy ending” pentru PSD-ALDE. Dacă vor reuși să reia votul și să anuleze amendamentul deputatului PNL, aceștia vor fi acuzați că practic nu au făcut altceva decât să scadă alocațiile.
Dacă amendamentul va rămâne în picioare, presiunea suplimentară pusă pe buget de creșterea alocațiilor va genera un deficit bugetar și mai mare.