Scenarii de coşmar pentru 2012

Banca japoneză de investiţii Nomura se teme că în 2012 lumea ar putea să treacă prin mai multe scenarii de groază: colapsul zonei euro, reducerea ratingului de credit al SUA, schimbarea orientării Rusiei după alegerile prezidenţiale, escaladarea tensiunilor în Asia. Acestea sunt doar câteva din cele zece riscuri majore geopolitice în anul care abia a început incluse în raportul Global FX Outlook 2012.

Investitorii străini şi guvernele occidentale vor monitoriza cu precauţie posibilele schimbări în orientarea politică a Rusiei în cazul în care, aşa după cum se şi aşteaptă, premierul Vladimir Putin va câştiga alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 4 martie, se menţionează în raportul analiştilor niponi.

Potrivit acestuia, investitorii au îngrijorări şi în legătură cu o "posibilă aterizare dură" a economiei chineze. Analiştii de la Nomura estimează la 33% probabilitatea unei astfel de evoluţii a economiei chineze, menţionând că este de aşteptat ca statul chinez să facă tot posibilul pentru a evita orice fel de disfuncţionalităţi în timpul transferului de putere către cea de-a cincea generaţie de lideri comunişti în 2012-2013.

Cu toate acestea, principalele riscuri pentru lume, conform experţilor de la la Nomura, vin dinspre Europa şi SUA, mai ales în condiţiile în care în noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidenţiale în Statele Unite.

În acest context, nu exclud analiştii băncii japoneze, Congresul SUA ar putea să nu mai extindă "scutirile fiscale" pentru populaţia activă, precum şi programul de plăţi de urgenţă pentru şomeri, iar agenţia de rating Moody’s ar putea să scadă, după S&P, ratingul de ţară al SUA.

Spectrul dizolvării zonei euro reprezintă un coşmar veritabil pentru investitori, iar analiştii de la Nomura nu exclud o astfel de perspectivă în 2012, în cazul în care Germania şi Banca Centrală Europeană nu vor întreprinde eforturi extraordinare pentru salvarea euro. Singura şansă de a evita un astfel de scenariu este de a permite BCE să pornească tiparniţa de bani pentru cumpărarea de active, după exemplul Rezervei Federale americane.

O serie de previziuni alarmante au fost lansate anterior de experţi de la Saxo Bank, care se aşteaptă la o creştere accentuată a preţurilor la alimente, prăbuşirea Apple şi naţionalizarea a 50 de bănci europene.
SURSA: Agerpres