Echipe speciale de gestionare a crizei au fost create în cadrul mai multor bănci, care vor fi cu ochii pe rezultatele scrutinului repetat de astăzi din Republica Elenă pentru ca în regim operativ să elaboreze decizii privitor la acţiunile ce se vor impune.
Angajaţii Citigroup au desfăşurat chiar şi un test în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro şi apariţiei instabilităţii în sistemul bancar. În special, au fost testate sistemele de plăţi internaţionale efectuate de Citigroup.
La biroul din Londra al băncii americane operează un grup special, care este mandatat să raporteze cu privire la situaţia în sediul principal. În plus, Consiliul director a discutat destul de frecvent în ultimul timp despre criza datoriilor în Europa.
Şeful Departamentului pentru Investiţii Strategice de la Morgan Stanley, David Darst, a recunoscut că actuala criză din zona euro a devenit tema principală a întâlnirilor sale săptămânale cu consilieri financiari ai băncii. Potrivit acestuia, constant i se pun doar două întrebări: ce crede despre ieşirea Greciei din zona euro şi cum va afecta această decizie portofoliul de investiţii al unui sau altui investitor.
Bank of New York Mellon îşi testează de asemenea sistemele în eventualitatea unui şoc. ‘În ultimele câteva luni, BNY Mellon lucrează la pregătirea sistemelor sale de servicii şi operaţiuni luând în considerare diferite scenarii ce ar putea interveni în zona euro’, a declarat un purtător de cuvânt al băncii, adăugând că managementul încearcă să facă tot posibilul pentru a minimiza pierderile clienţilor. Lucruri similare au loc şi la băncile Goldman Sachs şi Morgan Stanley, care iau în calcul tranzacţiile cu împrumuturi de stat, obligaţiuni şi derivate.
Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a avut în ultimele 48 de ore videoconferinţe cu liderii Germaniei, Italiei, Franţei şi Marii Britanii, oficial pentru a dezbate aspecte legate de summitul G20 din Mexic. Tema crizei datoriilor din Europa nu a putut fi evitată. Potrivit unor surse, citate de Reuters, în cazul victoriei stângii radicale la alegerile de duminică din Grecia, miniştrii din G7 vor avea o serie de reuniuni de urgenţă luni şi marţi la Los Cabos.
Ministrul adjunct de finanţe din SUA, Lael Brainard , a declarat că Washingtonul dispune de ‘toate instrumentele’ necesare în eventualitatea unei crize în zona euro.
‘Luni ne-am putea confrunta cu o situaţie foarte gravă’, a declarat, la rândul său, ministrul de finanţe suedez Anders Borg, care a făcut apel la colegii său europeni să se concentreze de acum pe salvarea sistemului bancar spaniol. Indiferent de cine va veni la putere, situaţia din Grecia va rămâne extrem, extrem de gravă şi complexă, spune el, indicând că ‘noul guvern elen va trebui să se confrunte cu provocări enorme în ceea ce priveşte realizarea acordurilor încheiate de Grecia în încercarea de a face faţă deficitului bugetar şi crizei’.
Banca Angliei a anunţat la 15 iunie că va acorda împrumuturi de urgenţă sistemului bancar, urmând ca la 20 iunie să ofere primele 5 miliarde de lire sterline.
SURSA: Agerpres