„Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face publică şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unităţi va primi evaluare, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar, în funcţie de scenarii pentru fiecare unitate şcolară în parte.
Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte”, a transmis Nelu Tătaru într-o conferinţă de presă referitoare la începerea noului an şcolar.
Spitalele de copii din Capitală trebuie să fie gata pentru începutul şcolii
Debutul noului an şcolar este privită cu îngrijorare de specialiştii din domeniul sanitar. Coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din București, Ionel Oprea, a transmis o directivă către spitalele de copii din Capitală. Acestora li se cere să pregătească locuri pentru minorii care ar putea contracta temutul virus în perioada următoare, după începutul şcolii.
În prezent, numai 12 locuri destinate copiilor infectaţi sunt libere în Bucureşti, astfel că izbucnirea unor focare în şcoli ar reprezenta un adevărat dezastru.
“Am dat dispoziție să se documenteze clar, să avem informații începând din 10 septembrie câte paturi sunt și să cerem din partea acestor spitale să ne spună clar care este capacitatea maximă de izolare a copiilor care, în mod nefericit, vor fi infectați.
Bineînțeles că trebuie să ne gândim și la celelalte spitale de pediatrie din București. De exemplu, la “Grigore Alexandrescu”, care e multipavilionar, putem să discutăm dacă pot pune, la nevoie, la dispoziție un pavilion întreg.
Trebuie, așa cum s-au făcut recomandările, să se reducă la 15 (numărul de elevi dintr-o clasă – n.red.) și să respecte distanțarea și ventilația naturală, încât să nu permită transportul virusului în cantitate mare”, a declarat Ionel Oprea, într-o intervenţie pentru EuropaFM.
Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.